​Vic augmenta el pressupost de les obres al carrer Botànic Micó

L'equip de govern aprova sol l'adjudicació de la gestió i l'explotació de l'aparcament a la biblioteca Pilarín Bayés

Fabiana Palmero, durant l'exposició al ple de Vic.
Fabiana Palmero, durant l'exposició al ple de Vic. | Adrià Costa
03 de maig del 2022
L'Ajuntament de Vic va celebrar aquest dilluns un nou ple. La sessió va estar marcada per diversos aspectes entre els quals destaca novament l'aprovació -per unanimitat- del projecte de millora d'accessibilitat al carrer Botànic Micó. Tal com explicava la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, aquest punt tornava a passar per ple -com a assumpte d'urgència- perquè després de la primera aprovació inicial els veïns de la zona van fer un seguit d'al·legacions.

Se'n van acceptar la majoria. Es tracta dels punts dels passos de vianants, la millora als embornals, i mantenir la pista de petanca i futbol amb més il·luminació. Només es va desestimar l'al·legació d'asfaltar tot el carrer.

Com que el projecte ha augmentat el pressupost en un 32,9% (de 165.555 a 220.101 euros) va tornar a passar per ple. El fet de ser una "modificació substancial", que supera el pressupost en més d'un 20%, ha de tornar a passar per ple.
 

El grup d'ERC al ple de Vic. Foto: Adrià Costa.


Des d'ERC Vic, Josep Lluís Garcia recordava que aquest projecte és fruit d'un acord amb l'equip de govern. El regidor explicava que no acabaven d'entendre perquè no es va acceptar l'al·legació d'asfaltar tot el carrer, ja que el paviment acabaria tenint un desgast a la llarga. Tot i això, van votar-hi a favor.

Capgirem Vic també va votar-hi a favor. Carla Dinarès exposava que es podrien evitar aquestes situacions -que tornés a passar per ple- si es tingués en compte les peticions del veïnat "des del minut zero".

Adjudicat el pàrquing de la biblioteca
Com en les darreres sessions, pel ple també va tenir una presència destacada la nova biblioteca Pilarín Bayés. D'una banda, es va aprovar l'adjudicació per gestionar i explotar l'aparcament que hi haurà. Només va obtenir els vots a favor de l'equip de govern. ERC i Capgirem Vic van votar en contra i el PSC es va abstenir.

Des d'ERC, Viqui Terricabras reiterava que lamentaven que no es gestionés de forma pública i directe, mentre que des de Capgirem Vic, Dinarès criticava que l'aparcament es podria haver autogestionat, tenint en compte sobretot les seves dimensions. "Parin de licitar-ho tot. Haurem d'abaixar la persiana perquè aquest ajuntament no tindrà res a dir", etzibava.

D'altra banda, es va aprovar l'expedient per contractar el servei de bar i restaurant. D'aquesta manera, doncs, totes les empreses que ho vulguin gestionar ja es poden presentar al procés. "És una peça clau de dinamització", deia la regidora de Cultura, Bet Piella, subratllant que ja tenen les claus de l'edifici i actualment s'està donant a conèixer l'equipament a diversos col·lectius de la ciutat.

Expropiacions i segona pròrroga de VicVerd
Durant el ple, es va aprovar la modificació de crèdits del pressupost municipal. Tal com explicava la regidora d'Hisenda, Núria Homs, amb la venda de patrimoni "es generen nous ingressos" i es milloraran dos projectes de la ciutat amb dues expropiacions: el Vicpuntzero i les Adoberies.

Segons la regidora, amb la modificació de crèdit també es permetrà millorar els Casals d'Estius municipals i també es donarà suport l'AFA de l'Escola Estel pels seus Casals d'Estiu. Des de Capgirem, l'únic partit que es va abstenir, Roger Cumeras exposava que només "s'expropiava un 25% de la plaça de la Noguera, i no el 100% com voldria el veïnat". El regidor subratlla que s'hauria d'expropiar en la seva totalitat.
 

El ple de l'Ajuntament de Vic aquest dilluns. Foto: Adrià Costa.


El ple també va aprovar la segona pròrroga de la societat mixta VicVerd per 20 mesos més. El regidor Albert Castells declarava que la voluntat és "licitar un nou servei de gestió del manteniment del verb urbà i com que el procediment administratiu no està iniciat cal prorrogar aquest servei". ERC es va abstenir davant de les "pròrrogues sistemàtiques", i Capgirem va votar en contra perquè ja van votar-hi a favor a la primera pròrroga de dos anys. "Els hem donat massa vots de confiança i haurem de votar en contra", deia Cumeras.

Dels 15 dictàmens del ple, se'n van aprovar 6 per unanimitat. Entre aquests destaca la modificació de preus als casals d'estiu o la regularització comptable del programa InVic per rehabilitar habitatges. També va passar per urgència, l'aprovació del projecte executiu de recuperació de riberes del riu Gurri al sector de les Casasses.

Les pintades de la discòrdia
Un dels punts més polèmics durant el torn de precs i preguntes van ser els dels murals a prop de la llera del Mèder. Tal com exposava el regidor de Capgirem Marc Camacho, es van esborrar totes les pintades dels murs del costat del riu, entre les quals n'hi havia una dedicada a Marta Rovira. En aquest sentit, denunciava que el govern girava l'esquena a les lluites populars i criticava la inactivitat d'ERC davant aquests fets.

Des del govern, el regidor Castells criticava que demanaven diàleg quan s'esborrava un mural, però que a l'hora de demanar permís per pintar-lo, s'havia tirat pel dret. I, per al·lusions, també va intervenir la portaveu d'ERC Maria Balasch, que va contestar-los que s'havien reunit amb el regidor i l'alcaldessa per trobar una sortida a aquest fet. Per tot plegat, "el dia 28 de maig farem un acte per la Marta Rovira i pintarem un altre mural per ella", va contestar-los la regidora.

Camacho va voler posar en entredit que es generés "una situació de normalitat quan el conflicte no ha acabat" i encara hi ha persones represaliades. L'alcaldessa Anna Erra li responia que mai s'han tancat a deixar espais de la ciutat per pintar i reivindicar la lluita del país i drets humans. "Si ho fan en un lloc que no es poden fer, tard o d'hora, s'hauran d'esborrar. Es crea una tensió que no volem", concloïa Erra.
 

El grup de Capgirem Vic. Foto: Adrià Costa.

Arxivat a