Montse Ayats liderarà el Pla nacional del llibre i la lectura

L’editora va ser presidenta d’editors.cat i de La Setmana del Llibre en Català

Montse Ayats, en una imatge d'arxiu
Montse Ayats, en una imatge d'arxiu | Josep M Montaner
Osona.com
02 de maig del 2022
Actualitzat el 03 de maig a les 10:01h
La filòloga i editora osonenca Montse Ayats serà la nova responsable del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, una eina de foment de la lectura i de suport a la indústria del llibre que depèn de la Institució de Lletres Catalanes.

Montse Ayats Coromina (Ciuret, 1968) és mestra per la UVic-UCC i llicenciada en filologia catalana per la UAB. L’any 2001 va realitzar el postgrau d’Edició de la UPF. El 2003 va ser nomenada directora d’Eumo Editorial, l’editorial de la UVic-UCC. Ayats va ser presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, editors.cat, del 2016 al 2020, i de La Setmana del Llibre en Català, del 2013 al 2015.

És coautora d’algunes obres relacionades amb l’ensenyament i aprenentatge de la llengua, com per exemple el Primer Diccionari, i també ha col·laborat amb Manuel Llanas en la redacció de la Història de l’edició a Catalunya (6 volums).

El Govern va aprovar el juliol del 2020 encarregar al Departament de Cultura l'elaboració d'un Pla nacional del llibre i la lectura i crear el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels tres plans anteriors (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest era el primer que partia d'un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta de pla per a la seva aprovació abans del mes de setembre de 2021. També per primera vegada, el pla es desenvoluparia amb la implicació tant del Departament d’Educació com de la Secretaria d’Universitats i Recerca.

El Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya és una eina que pretén conèixer l’estat actual de l’àmbit del llibre i la lectura a Catalunya i les seves necessitats a llarg termini.

El Govern també va aprovar fa dos anys la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya s'elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat.