​Tona estrena la seva ruta de memòria democràtica

El recorregut transcorre per set espais destacats de la Guerra Civil

Un dels punts de la ruta de Tona.
Un dels punts de la ruta de Tona. | Aj. de Tona
Osona.com
03 de maig del 2022
En el marc de la Setmana Cultural, Tona va inaugurar la seva ruta de memòria democràtica. Aquest projecte, que segueix el format del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya (Xarxa d'Espais de Memòria), consta de set espais significatius al municipi durant la proclamació de la Segona República, la Guerra Civil, la postguerra i la transició democràtica. La voluntat d'aquesta iniciativa és que aquest patrimoni memorial -tangible i intangible- es recuperi, es conservi i es difongui.

A Tona, s'ha escollit la rectoria vella, cremada els primers dies de la Guerra Civil; l'església parroquial de Sant Andreu (crema i reconstrucció del temple); el Mas Riambau, amb la detenció i l'assassinat de l'hisendat Jaume Galobart; la Residència actual i l'antic Hotel Prudenci, que va ser l'hospital de sang de Tona; la biblioteca i les antigues escoles Caterina Figueras, amb exemples de la repressió del professorat a la postguerra; el carrer Nou i el final de la Guerra Civil a Tona; i la figura de Marcelino Begueria, deportat al camp de concentració de Mauthausen.

El projecte ha estat liderat des de l'Ajuntament de Tona, la regidoria de Patrimoni i el Centre d'Interpretació del Camp de les Lloses que ofereix els guiatges concertats de la ruta. Pel que fa a la recerca i la redacció dels continguts de la Ruta de Memòria Democràtica de Tona ha anat a càrrec de l'historiador Carles Puigferrat i l'empresa encarregada de la gestió dels continguts, el disseny i la maquetació així com la producció dels monòlits i faristols ha estat Geosilva Projectes S.L.
Arxivat a