Mor als 82 anys l'activista cultural Francesc Orenes

El finat va ser membre del Patronat dels Estudis Osonencs

Francesc Orenes
Francesc Orenes | Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta
Redacció
29 d'abril del 2022
Actualitzat a les 10:55h
Francesc Orenes Navarro ens va deixar dimecres, 27 d’abril, dia de la patrona de Catalunya, a l’edat de 82 anys, acabats de fer. Un home de fe que vivia l’art en totes les seves dimensions i un veí de Sant Julià de Vilatorta d’adopció que s’estimava moltíssim el poble. Activista cultural de Sant Julià de Vilatorta, fou molts anys voluntari al servei de l'Arxiu municipal de Sant Julià. També va ser membre del Patronat dels Estudis Osonencs.

Aquest divendres, hi ha sala de vetlla al tanatori de Vic, de les 11 a les 20 hores. El dissabte a les 10 del matí es farà la cerimònia de comiat a la sala multiconfessional d'aquest mateix indret. 

L'exregidor de Cultura de Sant Julià de Vilatorat, Lluís Vilalta Vivet, en fa aquesta glosa:

"En Francesc se sentí atret per les lletres des de ben jove. Estudià humanitat, filosofia i teologia, es graduà en disseny gràfic per l’Escola Elisava i es doctorà en belles arts per la Universitat de Barcelona. L’art era la seva passió i professionalment s’hi dedicà gairebé tota la vida fent recerca i ensenyament.

Educador de base humanista s’especialitzà en temes de comunicació visual aplicats al món de la imatge: el gravat, la il·lustració, el cartellisme i, sobretot, l’exlibrisme, tema al que va dedicar moltes hores com a estudiós, investigador i creador. L’avalen la seva tesi doctoral “Els exlibris Renart: una visió de l’exlibrisme en el marc del Modernisme”, ser membre fundador de l’Associació Catalana d’Exlibristes i director de la revista Ex-libris. A més de publicar alguns catàlegs també va pronunciar moltes conferències i organitzà diverses exposicions, seminaris i tallers de creació d’exlibris. Com a artista gràfic va dissenyar una cinquantena d’exlibris.

Fou membre de la Junta dels Amics dels Museus d’Osona, responsable d’art i exposicions del Temple Romà de Vic i membre del Patronat d’Estudis Osonencs.

En el món de les lletres va publicar diversos poemaris i és l’autor del llibre El Pare Manuel Cazador o la passió per la ciència, un treball monogràfic sobre la vida i obra del fundador de l’Observatori Meteorològic de Sant Julià de Vilatorta, editat per l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta l’any 2016. També va ser director de l’Arxiu Històric durant més de set anys.

Implicat amb la vida social del poble, participà en l’exposició d’art local de la Festa Major i era membre del jurat del concurs de pintura ràpida. També s’integrà en el col·lectiu Terra de Tupinots que entre d’altres organitzà exposicions temàtiques diverses i l’Encesa de les Set Fonts, una performance de gran bellesa i sensibilitat.

A l’entrevista publicada al número 76 de la revista Vilatorta, edició de Nadal del 2016, la periodista Txell Vilamala li pregunta: "Quina influència ha tingut el nostre poble en la seva obra?". En Francesc respon: "Ha creat les condicions materials per retrobar-me una mica més amb mi mateix. Si hi ha un cel, Sant Julià n’és el vestíbul".

Una abraçada Francesc!"

Lluís Vilalta Vivet