Català

Furriols i Sastre donen per tancada a Vic la vaga de fam pel català a l'escola

Els dos activistes clouen la protesta d'una manera simbòlica al davant del Parlament amb el regust d’haver aconseguit una “victòria parcial"

Jaume Sastre i Tati Furriols, aquest dijous a la tarda al davant del Parlament | Tati Furriols
per Pere Pratdesaba, Vic, Catalunya | 28 d'abril de 2022 a les 20:40 |
Els activistes Jaume Sastre i Tati Furriols han abandonat avui la vaga de fam que va iniciar dimarts de la setmana passada a Vic en defensa del català a l'escola. Furriols ja la va abandonar al cap de dos dies per prescripció mèdica.

La vaga de fam s’ha acabat d’una manera simbòlica aquesta tarda al Parlament de Catalunya, on els dos activistes han distribuït un manifest (el podeu llegir íntegre a sota).


La vaga de fam s’ha portat a terme al local de Vic del Consell per la República. Aquesta acció reivindicativa pretenia  evitar que prosperés  la modificació de la llei de política lingüística, que inicialment s'havia de votar la setmana que ve al Parlament de Catalunya, però finalment serà el 9 de maig.


Els activistes consideren que la seva actuació ha estat una “victòria parcial”, ja que s’ha posposat l’aprovació de la polèmica llei. “Avui ens aturem després d'una victòria parcial, petita si voleu, però tornarem fer vagues de fam totes les vegades que faci falta fins a la victòria, és a la dir, fins que no s'aixequi la suspensió de la DUI del 27 d'octubre de 2017 i consolidem, entre tots, la república catalana”, han assegurat al manifest.
 
La protesta va arrencar el dimarts amb la presència i el suport de l'expresident de la Generalitat Quim Torra. Durant aquests, els activistes han rebut la visita, entre d’altres, de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra.

MANIFEST REPARTIT AL DAVANT DEL PARLAMENT

BALANÇ DE VUIT DIES DE VAGA DE FAM

HO TORNAREM FER TOTES LES VEGADES QUE FACI FALTA

Avui a les 12 h ha fet 8 dies que vam iniciar una vaga de fam amb l'objectiu de sumar-nos a "les protestes i concentracions que es faran per rebutjar la modificació de la Llei Lingüística que es votarà dia 28 al Parlament de Catalunya i que pretén ajustar la llei vigent a les imposicions del Tribunal Suprem espanyol i del Tribunal Superior de Justícia a Catalunya". Arribats a dia 28 hem volgut venir davant el Parlament per veure en persona quina és la situació i, un cop comprovat, que no s'ha fet ni es farà avui aquesta votació, doncs, en aquest cas manifestar la satisfacció per haver aconseguit derrotar d'una manera parcial la voluntat genocida de la justícia colonial espanyola que pretén erradicar el català de les escoles. No cal dir que aquesta VICTÒRIA no és nostra sinó del conjunt de la societat civil catalana que d'una manera transversal i a través dels sindicats com USTEC, INTERSINDICAL, COS I SEPC i d'organitzacions com l'ANC, Plataforma per la Llengua, Enllaçats per la Llengua... i també amb el suport del Consell per la República Catalana (CxR) s'han mobilitzat mitjançant vagues com la de dia 23 de març i concentracions arreu dels Països Catalans com la del dia 2 d'abril.

Com hem dit, avui som aquí per celebrar una VICTÒRIA i anunciar que, de la mateixa manera que l'ANC va suspendre les concentracions previstes per a dia 26 i per avui, dia 28, nosaltres avui SUSPENEM la vaga de fam.

Dit això, volem deixar ben clar un AVÍS A NAVEGANTS i manifestar que en les properes setmanes i mesos ens mantindrem a l'aguait, ulls espolsats i orelles dretes, atents i vigilants davant qualsevol maniobra que seguint la l'estratègia de Felipe V "para que se note el efecto sin que se note el cuidado" -d'això avui dia en diuen "jugada mestra"- es torni a intentar canviar per la porta del darrera i amb nocturnitat i traïdoria la Llei de Política Lingüística per tal rebaixar-la al gust del president del TSJC, el borbònic Jesús María Barrientos Pacho (León, 1958). Però, com s'atreveix aquest colonitzador espanyol a imposar el 25 % de castellà a les escoles si resulta que l'ús del català a l'administració de justícia de Catalunya va ésser el 2021 del 7,4 %, del 2,2 % de mitjana a les Illes Balears durant els últims vint anys i País valencià es troben que dels 241 jutjats que hi ha només 1 funciona habitualment en català?

A cap nació del món, a no ésser que sigui una colònia o un país ocupat, ningú no li discuteix el dret que la llengua del país sigui llengua vehicular a les escoles i universitats, això al marge que com més llengües s'ensenyin, millor. L'ofensiva contra la llengua catalana a l'escola no és un fet aïllat sinó que forma part de la CAUSA GENERAL que el règim borbònic està portant a terme contra les colònies i els republicans catalans mitjançant la persecució policial, administrativa, política, econòmica i judicial a base d'escoltes telefòniques il•legals, vulneració sistemàtica de la presumpció d'innocència i del secret de sumari amb filtracions a la premsa, judicis paral·lels, detencions arbitràries, violacions de domicilis i de despatxos professionals, etc.

A l'Espanya borbònica del segle XXI, està ben demostrat que els cops d'estats no els fan els militars sinó els jutges perquè si a avui a Catalunya tenim tres presidents processats, condemnats, inhabilitats o a l'exili (Mas, Puigdemont i Torra), tres presidents del Parlament (Forcadell, Torrent Borràs), milers de batles, regidors, diputats, activistes i persones anònimes és perquè una colla de jutges borbònics vulneren sistemàticament drets fonamentals personals i col•lectius com el dret a l'autodeterminació, reunió, manifestació, llibertat d'expressió, dret a un judici just i imparcial, etc. Aquesta repressió és transversal i no fa distincions entre partits polítics (ER, JUNTS, CUP...), organitzacions (ANC, ÒC, CDR...) ni tampoc entre distinció social ja que afecta, des de cantants (Valtònyc, Hásel...), Mossos d'Esquadra (Albert Donaire), docents a milers d'activistes, molts d'ells anònims.

Una CAUSA GENERAL contra tot un poble no és pot afrontar d'una manera individual. Un problema global exigeix una solució global per la qual cosa hem arribat a un punt que no tenim altra alternativa que anar a la confrontació directa amb la justícia colonial espanyola emprant les armes de la lluita no violenta com són la desobediència civil, els boicots, la no cooperació, les vagues de fam, etc.

Avui ens aturem després d'una victòria parcial, petita si voleu, però tornarem fer vagues de fam totes les vegades que faci falta fins a la victòria, és a la dir, fins que no s'aixequi la suspensió de la DUI del 27 d'octubre de 2017 i consolidem, entre tots, la REPÚBLICA CATALANA.

Vic, 28 d'abril de 2022

 

Tati Furriols i Jaume Sastre, quan van iniciar la vaga de fam en defensa del català com a llengua vehicular a l'escola. Foto: Adrià Costa

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació