La Fira de la Llavor de Roda de Ter s'adapta al calendari agrícola d'Osona

El certamen, que se celebrarà aquest diumenge, girarà entorn de l'agricultura ecològica i la salut

Presentació de la fira d'enguany
Presentació de la fira d'enguany | Ajuntament de Roda de Ter
Redacció
05 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:40h
Roda de Ter torna a celebrar la Fira de la Llavor en una edició que serà especial perquè arriba al 10è aniversari. Aquest any tindrà lloc el proper diumenge, 8 de maig, i la temàtica girarà entorn de l'agricultura ecològica i la salut.

Fa deu anys que es plantava a la Muntanyeta de Roda de Ter la primera llavor d’una fira que encara és única a Catalunya i que s’ha convertit en referent en el sector de l’agricultura ecològica. Així ho recordava la regidora de Promoció Econòmica, Núria Arrebola, en la roda de premsa de presentació de la X Fira de la Llavor de Roda de Ter: "Estem doblement contentes, ja que la pandèmia ha remès i perquè estem de celebració grossa".

La regidora va donar les gràcies al treball conjunt que s'ha fet durant tots aquests anys entre Ajuntament i un equip de persones voluntàries que conformem la comissió organitzadora de la fira i va assegurar que es tracta "d'una fira singular i única encara a Catalunya". Arrebola va explicar que la fira està alineada amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i considera que aquesta dècada serà "decisiva per lluitar contra el canvi climàtic, apostant per un creixement més sostenible".

A la roda de premsa de presentació de la fira, també hi van assistir Marta Barniol i Berta Ordeix, membres de la comissió organitzadora de la fira. Elles van ser les encarregades de repassar la programació d'aquesta edició tan especial en la qual “toca fer festa grossa”. També van explicar el motiu del canvi de data de la fira, una les principals novetats d'aquesta edició. A partir d'ara el certamen es farà a principi de maig per adaptar-se al calendari agrícola de la comarca d'Osona, perquè a principis d'abril encara és una mica d'hora per començar a plantar el planter a la nostra comarca.

Per donar les gràcies als participants, talleristes, ponents, paradistes i a totes les persones que han participat en la fira, s'inaugurarà una exposició que porta per títol "10 anys fent créixer la llavor". L'exposició va acompanyada d'un mural amb el mateix lema que s’està pintant a una de les parets de la nau de la Col·lecta, al peu de la Muntanyeta. El mural representa l'essència de la fira i és obra de les il·lustradores Karol Bernal i Ana Beatriz Reina, la qual també ha dissenyat el cartell.
 

Fira de la Llavor de Roda de Ter, en una foto d'arxiu. Foto: Joan Parera


Els actes començaran el dia 7 de maig al matí amb "El recorregut botànic de l'Esquerda: fustes cremades i llavors per reconstruir el paisatge de l'Esquerda" i "Taller per identificar llavors arqueològiques", a càrrec de la paleobotànica Carme Cubero. A la tarda, hi haurà la xerrada inaugural amb la jornada tècnica PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica) amb el títol "L'alimentació ecològica i la salut", a càrrec de la doctora en enginyeria agrònoma per la Universitat Politècnica de València i catedràtica de l'àrea d'Edafologia i Química Agrícola, Dolores Raigon Jiménez. A continuació, es farà la inauguració de l'exposició de fotografies dels deu anys de la fira. La jornada es tancarà amb un tastet de plats elaborats a càrrec de Jordi Coromina de l'Horta de Tavertet.

Pel que fa al diumenge 8 de maig, la fira es portarà a terme de 10 a 14 h i de 16 a 19 h, a la zona de la Muntanyeta. També ocuparà un tram de la carretera, la qual cosa obligarà a desviar el trànsit rodat durant les hores que duri la fira.

En aquesta edició, hi haurà 24 parades més dos foodtrucks (camions de cuina sobre rodes). La fira i les activitats previstes s'han pensat de manera que convidi als visitants a passar-s'hi tot el dia. Durant tot el diumenge, i com a cada edició, hi trobarem els diferents espais relacionats amb els productes agroecològics, artesanals i de proximitat.
Arxivat a