Un laboratori lumínic convida a experimentar amb obres d'art a Vic

Artistes com Josep Ricart, Pere Vilaseca, Pep Domènech i Maria Teresa Benet han estat els primers en explorar l'experiència

La llum incideix plenament en les obres d'art
La llum incideix plenament en les obres d'art | Boada Teulats
Redacció
26 d'abril del 2022
Actualitzat a la 13:54h
Miquel Boada, administrador de Boada Teulats, una distribuïdora vigatana d'il·luminació amb més de 50 anys de trajectòria, ha construït al costat del seu showroom a Vic un laboratori lumínic i experiencial. El projecte s'ha desenvolupat en col·laboració amb LEDS C4, empresa catalana referent a l'estat en il·luminació intel·ligent, que a més d'aportar producte ha assessorat en el disseny de la instal·lació.

El laboratori, de 300 m2, va obrir les seves portes el febrer d'aquest any convidant a experimentar amb la influència de la il·luminació en obres d'art. Els primers quatre artistes que s’han llançat a explorar l'experiència han estat Josep Ricart, Pere Vilaseca, Pep Domènech i Maria Teresa Benet. Aquests artistes, de reconegut prestigi a la zona, estan especialitzats en escultura i pintura amb acrílic i, malgrat comptar amb estils molt diferents, tenen una característica en comú: la importància del color de les seves peces.

Gràcies a una innovadora instal·lació de projectors, especialment dissenyada per a l'ocasió, i el desenvolupament d'una aplicació específica de fàcil utilització per mitjà d'una tauleta, es pot regular de manera molt senzilla la temperatura de color i la intensitat de la llum per ajustar-la de la forma més adequada depenent de l’obra, dels colors que es vulguin ressaltar o els acabats.

Les possibilitats de control de la instal·lació són infinites permetent seleccionar un ventall de tonalitats que va des de 2700K fins a 6500K, a més de la regulació d'intensitat de la il·luminació. El sistema permet adequar diferents escenes en funció dels artistes i les obres, perquè la visita sigui encara més experiencial.

La idea va néixer de manera casual, quan Miquel Boada debatia amb uns amics sobre la influència de la llum en les obres d'art i en la seva percepció. “Aquest projecte obre moltes possibilitats als museus, que podrien decidir tenir una llum més càlida o més freda, segons el moment o l'època de l'any, cosa que influeix directament en el confort de les persones i llur qualitat de vida, tenint en compte també una important reducció en el consum energètic”, explica Boada.
 

La temperatura de color i la intensitat de la llum es pot regular amb una tauleta. Foto: Boada Teulats


Al laboratori s'han instal·lat 35 lluminàries Atom Tunable White en carril trifàsic il·luminant els llenços a les parets i les escultures al centre.

 “Segons la variació de la llum els colors tenen una qualitat o una altra. Els impressionistes, per exemple, ho sabien molt bé; la llum els donava les diferències a cada moment. Tenim, per exemple, una catedral pintada per Monet al matí, a la tarda i al vespre, ja que la llum dóna unes qualitats absolutament diferents en un mateix objecte, en aquest cas la façana d'una catedral”, explica Josep Ricart.
Arxivat a