El rector de la UVic-UCC, nou membre de la Reial Acadèmica de Medicina de Catalunya

Josep Eladi Baños ha estat apadrinat per Jordi Palés i Carmen Gomar

Josep Eladi Baños, a l'acte d'ingrés a la institució
Josep Eladi Baños, a l'acte d'ingrés a la institució | UVic-UCC
Redacció
25 d'abril del 2022
Actualitzat a les 14:36h
Aquest diumenge va tenir lloc a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya l’acte de recepció del doctor Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, com a nou acadèmic numerari de la institució. Durant l’acte, Baños va pronunciar un parlament d’ingrés titulat “Les humanitats com a mètode pedagògic en Medicina. A propòsit del seu ús en la docència i en la farmacologia”, el qual fou contestat pel també acadèmic numerari, Carles Hervàs i Puyal. 

Fundada el 1770 amb el nom d’Acadèmia Mèdico Pràctica, la Reial Acadèmica de Medicina de Catalunya la componen 60 acadèmics numeraris elegits per votació entre els propis membres, a més de socis honorífics i corresponents. S’hi accedeix per votació i els nous aspirants han d’estar apadrinats per dos acadèmics numeraris, que en aquest cas van ser Jordi Palés i Carmen Gomar. Baños ocuparà la plaça de Francesc Jané Carrencà, traspassat l’agost passat.

Durant el seu parlament d’ingrés, Josep Eladi Baños va donar arguments per justificar l’ús de les humanitats, -com són la filologia, la història, la literatura, la música, el cinema i les sèries de televisió- a la docència de la farmacologia. A més de referir-se a consideracions teòriques, va il·lustrar la seva intervenció amb experiències pròpies realitzades en els darrers 25 anys de docència, amb l’objectiu de donar idees per generalitzar l’estratègia docent d’apropar les ciències i les humanitats a altres disciplines, convençut que “el professorat universitari no formem només metges, sinó que formem professionals crítics i responsables que han de conèixer la seva tradició i la seva cultura”.

En la seva intervenció  també va tenir un record especial pels doctors Jané, als seus padrins, i Carles Hervàs “ja que representen valors que comparteixo i són companys que he admirat profundament”. També va manifestar que  considerava l’ingrés a l‘Acadèmia “com una de les més íntimes satisfaccions que una persona pot tenir”, al tractar-se d’un reconeixement a la trajectòria professional per part dels col·legues de professió.

La Reial Acadèmia de Medicina és un òrgan consultiu de les administracions sanitària i de justícia, impulsa estudis sobre història de la medicina catalana i organitza els congressos que porten el mateix nom, a més d’impulsar debats sobre qüestions sanitàries d’actualitat. Al llarg de la seva història ha tingut més de 350 membres numeraris, pràcticament la totalitat de les grans personalitats de la medicina catalana.
Arxivat a