Cas VicVerd

​Més pressió per aconseguir justícia en el cas VicVerd

La família del treballador que va morir atropellat el 2018 demana a l'Ajuntament de Vic que apreti les asseguradores que no estan d'acord amb les indemnitzacions

Josep Lluís Garcia, Carla Dinarès, Núria Barnolas, Roser Noguer, i l'advocat Miquel Mitjans que ha intervingut per videoconferència. | Adrià Costa
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 25 d'abril de 2022 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cas VicVerd segueix a sobre la taula i està lluny de tancar-se. Fa més de quatre anys, una tarda del 29 de març de 2018, dos operaris de l'empresa mixta feien la recollida de vidre al carrer de la Riera i el camionet es va desfrenar. Van intentar aturar-lo sense èxit. Un va acabar ferit i l'altre va morir atropellat. Era Lluís Barnolas.

"Al procés de dol s'hi van afegir els processos judicials", recordava la seva esposa Roser Noguer, en una convocatòria de premsa de divendres. El passat setembre, després d'un llarg procés judicial, el TSJC va condemnar l'empresa mixta per l'atropellament mortal del seu treballador per falta de mesures de seguretat.


Aquesta sentència, que VicVerd finalment no va recórrer al Tribunal Suprem, obria la veda a què la família pogués cobrar les indemnitzacions de les asseguradores. Tot i això, va ser una "victòria agredolça", explicava Noguer, ja que les companyies asseguradores Generali i Mútua General de Seguros (MGS) no estan d'acord en pagar la totalitat d'aquestes indemnitzacions.

Per tot plegat, la família està immersa en nous processos judicials contra aquestes asseguradores. Durant aquest any -maig i setembre- s'han de tornar a celebrar dos nous judicis en l'àmbit d'instrucció i que poden allargar-se quatre anys més perquè poden anar a instàncies superiors. "És com tornar a començar", lamentava Noguer.


L'advocat de la família Miquel Mitjans subratllava que havien estat quatre anys lluitant per una "situació claríssima" d'accident laboral. "Si hagués hagut una mica de bona fe i sensibilitat per totes les parts, no hauríem arribat aquí", recordava l'advocat.

En aquest sentit, va remarcar que s'haurien d'evitar situacions com les d'aquest accident laboral i alhora que els ajuntaments haurien de donar suport als seus treballadors. I va parlar directament del de Vic. Va apuntar que, com a soci de VicVerd que és qui contracta les assegurances, podria influir en aquest procés. "El client té una certa influència", apuntava.


ERC i Capgirem també fan pressió a l'Ajuntament


I en aquest mateix sentit es pronunciaven els representants dels principals partits de l'oposició a l'Ajuntament de Vic, ERC i Capgirem Vic. Des d'ERC, Josep Lluís Garcia denunciava que la família no s'hauria d'haver sentit sola i l'Ajuntament de Vic els hauria de fer d'"aixopluc". I també va remarcar que era necessari que aquest camí acabés i que les asseguradores fossin "sensibles" i estiguessin a l'alçada de les circumstàncies d'aquest cas.

Per la seva banda, Carla Dinarès, de Capgirem, va exposar que durant aquests anys s'ha treballat pel reconeixement, reparació i les garanties de no repetició d'aquest fet. En aquest sentit, va criticar que l'Ajuntament de Vic -i els dos regidors responsables de l'empresa VicVerd- no els ho ha posat fàcil. Per això, va denunciar que "qui entorpeix els processos forma part del problema i no de la solució", fent clara referència a l'Ajuntament de la ciutat.

Tant Capgirem com ERC, han insistit en diverses ocasions als plens sobre aquest cas. La família va denunciar una "manca de reacció" durant aquests quatre anys per part del govern de JxCat i van criticar "el silenci de l'alcaldessa Anna Erra". Sobre aquest darrer episodi contra les asseguradores, ni la família ni els representants polítics han contactat directament amb l'Ajuntament de Vic.

La filla de Lluís Barnolas, Núria Barnolas, aprofitava la convocatòria per fer una reflexió. "No som un cas aïllat", deia, mentre subratllava que l'any passat a l'estat espanyol van morir dos treballadors de mitjana cada dia en un accident laboral. "És una situació dramàtica. I els grans sindicats, com UGT en el nostre cas, han deixat orfes a moltes famílies", afegia. "No deixeu de lluitar i no ho feu soles", concloïa.


 

 

Participació