Osona es converteix en la primera comarca amb un servei públic de subministrament d'aigua

El Consell Comarcal presenta públicament la nova empresa d'aigua en baixa a Torelló

Osona.com
22 d'abril del 2022
Durant la presentació pública d'Onaigua a Torelló.
Durant la presentació pública d'Onaigua a Torelló. | CCOsona
Des de l'1 d'abril, l'empresa pública d'Onaigua, del Consell Comarcal d'Osona, dona servei d'aigua en baixa i de clavegueram a més de 25.000 habitants de Torelló, Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló, el Brull i Sobremunt.

Aquest dimecres, Torelló, el municipi més poblat que ha delegat el servei, va acollir l'acte de presentació públic de la nova empresa. L'alcalde Marçal Ortuño es mostrava satisfet perquè s'escenifiqués des de Torelló aquesta aposta per deixar "constància de la suma de voluntats com a model de cooperació en la gestió pública".

"Des de l'inici hem cregut en el projecte i hem aportat la nostra massa crítica per fer-lo viable", recordava Ortuño, reconeixent que "aquesta fita tan important per la gestió pública de l'aigua a Osona s'ha assolit després d'anys de treballar-hi i de vèncer molts obstacles". El camí per arribar a aquesta fita es va iniciar el 2018.

"Onaigua és un projecte col·lectiu i de comarca que neix d'una voluntat política i també d'una doble vocació de servei, dels ajuntaments cap a la ciutadania i del Consell Comarcal cap als ajuntaments", subratllava Carles Banús, president de la nova empresa i vicepresident primer del Consell Comarcal. També va destacar valors com la "gestió propera i la gestió eficient" de la nova empresa, així com també la necessitat de recuperar la confiança i la governança en la gestió de l'aigua.

Amb l'arrencada d'aquest projecte, Osona esdevé l'única comarca de Catalunya que gestiona un servei d'abastament d'aigua en baixa de forma pública des del consell comarcal. Tal com destacava el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, "l'inici d'Onaigua no és només important per aconseguir una gestió eficient, pública i mancomunada de l'aigua, sinó també ho és perquè hem fet una aposta valenta amb segell propi osonenc".
 

Durant la presentació pública d'Onaigua a Torelló. Foto: CCOsona



El president del Consell Comarcal va posar èmfasi en la idea de guanyar en transparència i participació en els òrgans de decisió, que estan formats per persones de tots els grups polítics. També va avançar que s'ha arribat a un acord amb Agbar per millorar les relacions i s'han retirat els contenciosos que havia interposat.

Per la seva banda, des del Brull, el seu alcalde Ferran Teixidó subratllava que l'aigua cada vegada és un bé més preuat i escàs, sobretot pel canvi climàtic, i que davant d'això el model osonenc garanteix que la gestió i el subministrament d'aquest servei essencial estigui en mans públiques.

Abans dels parlaments, representants del Consell Comarcal, Onaigua i els alcaldes dels municipis que han delegat el servei van trobar-se davant l'oficina de la nova empresa i van fer un brindis amb l'aigua de l'aixeta.