Una vintena d'informadors i una pantalla digital al Collsacabra per evitar aglomeracions

Els consistoris posen en marxa per segon any consecutiu un dispositiu especial per evitar el col·lapse a la zona

Informadors fan esperar els turistes per anar al Morro de l'Abella
Informadors fan esperar els turistes per anar al Morro de l'Abella | ACN
Osona.com
19 d'abril del 2022
Una vintena d'informadors ambientals han vetllat aquesta Setmana Santa per evitar el col·lapse als espais naturals del Collsacabra. Per segon any consecutiu, els ajuntaments de l'Esquirol, Rupit i Pruit i Tavertet han posat en marxa un dispositiu especial per evitar les aglomeracions. Enguany, ho han fet amb l'ajuda d'un sistema tecnològic que permet comptabilitzar els vehicles i informar de l'aforament dels punts més concorreguts amb una pantalla digital. Tant l'alcalde de L'Esquirol, Àlex Montanyà, com Gerard Costa del projecte Santuaris Naturals veuen necessari aquest desplegament, ja que les xarxes socials l'han convertit en un punt molt concorregut per instagramers que es volen fer 'selfies' a punts com el Morro de l'Abella o la Foradada.

L'operatiu per evitar el col·lapse a la zona s'ha fet amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, Agents Rurals i Mossos d'Esquadra, que durant el matí de Divendres Sant van sobrevolar la zona amb l'helicòpter per evitar accions incíviques i mals estacionaments i controlar les aglomeracions.

Entre les 10 del i la una de la tarda la càmera instal·lada pels consistoris de la zona van comptabilitzar 1.412 vehicles, gairebé el triple que un divendres normal de l'any passat. Paral·lelament, la pantalla led instal·lada a l'Esquirol informava els turistes que els pàrquings de Rupit i Pruit i Tavertet estaven complets. Davant d'això, els informadors recomanaven als visitants anar a Cantonigròs a passar el matí o a dinar i deixar per a la tarda aquests municipis i les excursions per anar al Morro de l'Abella i a la Foradada, on es van formar cues de més d'una hora.
 

Diversos cotxes circulen lentament per l'Esquirol, on es va instal·lar un panelll que informa de l'aforament als pàrquings del Collsacabra. Foto: ACN.


L'alcalde de L'Esquirol explicava que enguany han decidit ampliar el desplegament tecnològic i el nombre d'informadors a més espais d'interès natural com el Santuari de Cabrera per "acompanyar el visitant" que entra al territori. "Ho fem perquè volem que hi hagi una millor convivència entre els visitants i la gent que viu al territori", detallava tot afegint que la pandèmia ha agreujat la situació de col·lapse al Collsacabra, especialment els dies festius, quan, a parer seu, "perilla el benestar del territori".

També ho veu així Gerard Costa del projecte Santuaris Naturals, que divendres al matí també informava els turistes que volien anar d'excursió al Morro de l'Abella. Contava que aproximadament el 2018 aquest indret es va fer molt famós gràcies a Instagram i que això va suposar una "autèntica bomba" per al territori. "Sobretot ve molta gent a fer-se 'selfies', però també a fer festes, grafits, botellots o a deixar la seva empremta", lamentava tot afegint que "des d'aleshores el territori s'ha sentit una mica dolgut per pèrdua d'aquest patrimoni". "S'ha decidit intervenir-hi per recuperar els valors del silenci i la tranquil·litat", apuntava tot afegint que ara només poden accedir-hi quinze persones. Això ha provocat cues de més d'una hora per poder visitar aquest mirador natural.

El dispositiu d'aquest any ha tingut un cost de més de 8.000 euros pels consistoris de la zona, que de cara a l'any que ve esperen rebre una subvenció d'uns 40.000 euros del Servei Català de Trànsit per instal·lar tres pantalles digitals més per regular el flux de visitants. Tecnologia a banda, els consistoris també han fet pinya per tal que els informadors puguin guiar millor els visitants. Per aquesta raó, han creat un centre de coordinació des d'on es recullen els aforaments dels restaurants, hotels i establiments de la zona.