1 de 10
Congrés BIT 2022

El Congrés BIT mostra el potencial de la bioeconomia

L'esdeveniment ha reunit unes 200 persones a Vic on s'han compartit experiències i casos d'èxit per reaprofitar subproductes de diferents processos

Vic ha acollit el Congrés BIT en el marc del Mercat del Ram | Adrià Costa
per Osona.com, Vic, Catalunya | 12 d'abril de 2022 a les 11:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el marc del Mercat del Ram, Vic s'ha convertit, els dies 6 i 7 d'abril, en la seu de la bioeconomia catalana amb la celebració del primer Congrés BIT 2022 (Bioeconomia, Innovació i Tecnologia). Des de l'organització, Carme Sáez, directora del congrés, en fa una valoració positiva. I així ho avalen les xifres. Pel congrés hi ha passat més d'una seixantena de ponents per explicar la seva experiència i casos d'èxit i hi han assistit més de 200 persones i més de 50 assistents virtuals.

"La bioeconomia ens afecta a tots i a tots els sectors", destaca Sáez, detallant que tot allò d'origen orgànic que abans s'entenia com un residu, ara és entès com una oportunitat, ja que genera subproductes o recursos. De fet, una de les activitats més rellevants del congrés va ser la presentació de l'Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d'Acció 2022-2024 amb Jaume Sisó i Clara Solé, del gabinet tècnic del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

FOTOS Vic acull el primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia


Tal com subratlla Sáez, hi ha la necessitat "d'aglutinar un sector que com a tal no existeix, que és molt emergent i transversal". En aquest sentit, apunta que s'han assentat unes bases perquè diversos agents i sectors se sentin interpel·lats.

Una necessitat de país


Les ponències s'han centrat en la identificació de reptes i oportunitats, en la promoció de la bioeconomia per a l'administració, en la gestió de paisatges agroforestals i en la provisió sostenible de serveis ecosistèmics.

També s'han donat a conèixer experiències de valorització de residus orgànics i aigua residual urbana, dejeccions ramaderes, residus orgànics agrícoles i cooproductes de la cadena alimentària. En aquest sentit, la directora apunta que cal mostrar aquests casos d'èxit de qualsevol àmbit "com un exemple a seguir". Per tant, s'ha mostrat el potencial de la bioeconomia al sector primari.


Segons la directora, les jornades han posat de relleu la necessitat d'una transferència de coneixement al sector més tècnic o entre la universitat i l'empresa.

Sigui com sigui, Sáez subratlla que la bioeconomia és "una necessitat", ja que cada vegada hi ha menys recursos i el preu de les matèries primeres és més alt. "És l'opció més sostenible", destaca la directora.

El setembre, a Lleida


La segona edició del Congrés BIT se celebrarà a Lleida durant la Fira de Sant Miquel el setembre. "Mentre a Vic s'ha centrat més en el bioproducte, a Lleida es treballarà més la branca de la bioenergia", detalla Sáez.

El teixit empresarial del BIT 2022


El Congrés BIT 2022 ha estat organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i Fira Lleida, amb el suport de la Diputació de Barcelona, Diputació de Lleida, Agència de Residus de Catalunya, Consell General de Cambres de Catalunya, Cambra d’Osona, Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

També pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre de Recerca en Agrotecnologia (AGROTECNIO), l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement (Creacció), la Xarxa d’Innovació Alimentació (XIA), el Clúster Bioenergia Catalunya (CBC), el Clúster de la Maquinària i els Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), l’Associació Catalana d’Innovació (INNOVACC), l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), el CataloniaBio & HealthTech, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i el Packaging Cluster 

El Congrés BIT ha comptat amb el patrocini de Caixabank, la Cooperativa Plana de Vic, Numa Industrial, Grup Gepork, Promic, Sahivo i Bou Contenidors.

 

Participació