​La biblioteca Pilarín Bayés de Vic s'inaugurarà a l'octubre

Una maqueta del nou equipament recorrerà tota la ciutat

Bet Piella, regidora de Cultura, i Esther Farrés, directora de la Biblioteca Joan Triadú.
Bet Piella, regidora de Cultura, i Esther Farrés, directora de la Biblioteca Joan Triadú. | Carles Fiter
12 d'abril del 2022
Vic inaugurarà la biblioteca Pilarín Bayés a l'octubre. Així ho explicava aquest dilluns, la regidora de Cultura, Bet Piella, que avançava que l'acte d'estrena anirà a càrrec de la directora d'escena Montse Rodríguez. També va revelar la imatge gràfica del nou equipament creada per Eumo: una P i una B integrades entre elles.

I mentrestant, abans no s'inauguri l'equipament i per anar fent "bullir l'olla", la regidora va presentar una exposició itinerant per donar-lo a conèixer a tota la ciutat. Com serà i es dirà cada espai, com es distribuirà el nou equipament, com serà cada planta... són algunes de les qüestions que vol resoldre la mostra.

Una maqueta recorrerà tota la ciutat
L'exposició està formada per una maqueta feta a escala 1:100 que va acompanyada de diversos plafons explicatius. Recorrerà tota la ciutat es podrà veure en més d'una vintena d'espais almenys durant una setmana, com escoles, centres sanitaris, l'Atlàntida o la UVic. Podeu consultar en aquest enllaç tots els llocs que visitarà.

A més d'aquesta itinerància, paral·lelament també es faran visites a diverses entitats i associacions del barri i de la ciutat del món educatiu, social i cultural.

Nou eix cultural i canvi de concepció
Tal com destacava Piella, amb l'arrencada de la nova biblioteca, es converteix el riu Mèder en un nou eix cultural que uneix aquest equipament, la catedral, el Museu d'Art Medieval (MEV), les Adoberies, l'ACVic i l'Atlàntida.

D'altra banda, també ressaltava que el nou equipament trenca amb el concepte convencional de biblioteca, ja que s'hi desenvoluparan moltes altres coses més. A més de ser un espai de lectura, d'estudi i formació, tindrà un espai Lab per acollir-hi residències musicals; una sala d'actes, jardí i terrassa per esdeveniments literaris, socials i culturals; i un bar-restaurant, entre d'altres.

D'aquesta manera, a més de bibliotecaris, també hi haurà noves figures de dinamització cultural i comunitari. La plantilla serà d'unes 25 persones, 11 de les quals de nova contractació.

Està previst que aquest abril, la constructora Arcadi Pla entregui l'obra acabada a l'Ajuntament i en els propers mesos s'equiparà per dins. Tal com avançava la regidora de Cultura, ben aviat es publicaran les bases artístiques per la creació d'un mural en una de les parets interiors de l'edifici, d'uns 5 metres d'alçada per 3,5 metres d'amplada.
 

Bet Piella, regidora de Cultura, durant la roda de premsa. Foto: Carles Fiter.


La Triadú serà un nou centre cívic
I què passarà amb aquest la biblioteca Joan Triadú quan entri en funcionament la Pilarín Bayés? Tal com explicava la regidora, es convertirà en el setè centre cívic, una demanda de la zona des de fa anys. Serà un centre cívic que posarà l'accent en les humanitats, per això serà la llavor del que se'n dirà l'Aula d'Humanitats.

També serà un espai expositiu, una manca que va quedar palesa en la redacció del Pla d'Acció Cultural (PAC) del 2018. Al claustre, doncs, s'hi instal·larà l'obra de Sert –propietat del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i que es va treure de la Capella Fonda amb motiu de la creació del Vicpuntzero- que són l'únic exponent de la primera decoració que hi havia a la Catedral de Vic.

La gestió dels espais expositius passarà a mans de la Taula d'Arts Visuals formada pel Museu d'Art Medieval (MEV), l'ACVic Centre d'Arts Contemporànies, La Farinera Centre d'Arts Visuals, L'albergueria, la galeria Tres-e-u i l'Ajuntament de Vic.

Tot el material de la biblioteca Joan Triadú es traslladarà a la Pilarín Bayés. El trasllat dels 80.000 volums es farà durant els mesos d'estiu. Per tant, durant almenys dos mesos l'equipament estarà tancat.

Cal destacar que al futur centre cívic Joan Triadú també hi haurà un servei de biblioteca (redimensionat), així com també continuarà funcionant com a espai d'estudi i de lectura de premsa.
Arxivat a