​El CHV farà un parc solar als hospitals de Vic i Manlleu

La instal·lació de més de 1.400 plaques fotovoltaiques suposa una inversió de 635.000 euros

Plaques solars a l'hospital de Manlleu
Plaques solars a l'hospital de Manlleu | CHV
Osona.com
11 d'abril del 2022
El Consorci Hospitalari de Vic farà un parc solar a les cobertes dels hospitals de Vic i Manlleu. Aquesta iniciativa forma part del projecte d'implantació d'energies renovables, amb el qual es vol guanyar autosuficiència energètica, reduir l'impacte ambiental derivat del consum d'electricitat i, a mig termini, fins i tot estalviar costos.

Tal com explica el CHV en una nota, en total s'instal·laran 1.413 plaques per generar energia fotovoltaica a sobre els edificis de l'Hospital Universitari de Vic (1.940 m²) i l'Hospital Sant Jaume de Manlleu (1.440 m²). Tot plegat suposa una potència instal·lada conjunta de 635,85 KWp, cosa que permetrà autogenerar un 13,7% de l'energia que consumeixen els centres que el CHV té a Vic i Manlleu.

Si bé el cost inicial de la inversió serà de 631.287 euros, es calcula que suposarà un estalvi econòmic anual de 162.558. Es preveu recuperar la inversió en gairebé 4 anys. A més, el projecte opta a rebre una subvenció a través dels fons Next Generation de la Unió Europea.

L'electricitat representa vora el 50% de l'energia que consumeixen els centres del CHV -l'altra meitat és gas natural-. El seu consum està associat principalment a l'enllumenat, els sistemes informàtics, els equips mèdics i la refrigeració. Amb la pandèmia, ha augmentat de manera important el consum associat a la climatització, ja que, per complir amb els requeriments per evitar la transmissió, els aparells renoven completament l'aire de forma continuada.

Des del 2003 i fins a l'inici de la construcció del nou edifici dels laboratoris, el recinte de l'Hospital Universitari de Vic i Osona Salut Mental disposava d'una superfície de 400 m² de plaques solars -avui inutilitzades- d'energia solar tèrmica. A l'Hospital de Manlleu es disposa actualment de 72 m² de plaques solars, una instal·lació solar tèrmica del 2010 que aporta únicament un 0,46% del total d'energia que utilitza el centre.
Arxivat a