Vic llueix de Mercat del Ram

La xifra de visitants s'apropa a la del 2019, abans de la pandèmia

El Mercat del Ram de Vic, aquest dissabte
El Mercat del Ram de Vic, aquest dissabte | Adrià Costa
Osona.com
11 d'abril del 2022
Actualitzat el 12 d'abril a les 11:25h
Centenars de visitants han omplert Vic amb motiu del Mercat del Ram, que ha recuperat l'esplendor. D'aquesta manera, les activitats relacionades amb el sector agroalimentari i ramader han tornat a captar l'interès d'un alt nombre de visitants. Així ho apunta l'organització, que destaquen que en aquesta edició s'han recuperat gairebé les xifres prepandèmiques del 2019. "L'afluència de públic ha estat constant i, en molts moments, nombrosa", subratllen. Aquestes xifres, doncs, suposen "un pas més cap a la normalitat".

A més de ser un punt de trobada del sector, el Mercat del Ram ha estat un espai de reivindicació per a la pagesia. El sindicat Unió de Pagesos ha volgut ser un altaveu de les reivindicacions i el coordinador nacional, Joan Caball, explicava que han volgut aprofitar aquest altaveu per fer entendre als seus proveïdors i també a altres expositors que "si els pagesos no es guanyen la vida, ells tampoc".

Caball criticava que estan veient com la gran distribució està aconseguint rècords de beneficis, mentre els pagesos estan fent "rècord de pèrdues". En aquest sentit, en plena crisi, Caball recordava que Mercadona el 2020 va aconseguir 727 milions de beneficis. "Això mentre nosaltres tenim sectors com el de la llet que no arriben a cobrir costos, o els del vi o els cítrics", lamentava. Per ell, una de les solucions passaria perquè es legisli de manera que els beneficis quedin més ben repartits per tota la cadena de valor.

Aquest greuge, sumat a la crisi de preus de l'energia i de les matèries primeres, accentuada per la guerra a Ucraïna, fa que la situació sigui "insostenible". "Si no hi ha pagesia, no hi haurà activitat econòmica. Volem continuar fent la nostra feina, però podent-nos-hi guanyar la vida", deia.

Durant el dissabte tant la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, com el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, van passar per l'expositor del sindicat i van escoltar de primera mà les problemàtiques dels pagesos.

De fet, un dels plats forts del Mercat del Ram ha estat la primera Talaia Pagesa. Pageses i pagesos d'arreu de Catalunya s'han trobat presencialment per generar respostes als principals reptes als quals s'enfronta actualment la pagesia donada la situació de crisi global que viu el sector. La trobada ha plantat la llavor per construir el projecte, que ha de celebrar la propera edició l'any 2023.

La Casa de Pagès es consolida
Un dels espais més exitosos del mercat ha tornat a ser La Casa de Pagès. Prop de 15.000 persones han visitat les sis estances que han format un aparador pedagògic de la variada activitat agrària i ramadera de la comarca i han mostrat el vincle amb la indústria agroramadera amb diversos tallers adreçats al públic infantil. Els infants han pogut fer tastets d'elaboració de mató, d'apicultura, de cistelleria, de cardat de llana i d'elaboració de planter, entre molts altres. També hi havia jocs d'endevinalles, un mapping dels boscos de Catalunya i les exposicions d'eines del camp i d'animals.

Bona acollida de la nova ubicació de l'Espai Terra i Cuina
Una de les novetats del Mercat era la nova ubicació de l'Espai Terra i Cuina, que també ha aconseguit captar l'atenció dels visitants al parc Jaume Balmes. A la zona s'hi ha integrat la vessant gastronòmica i turística, amb degustació i venda de producte, actuacions musicals, presentacions, i jocs i espectacles infantils.

El públic també ha pogut tastar el plat guanyador del Concurs del Plat del Ram, escollit a través d'una votació a les xarxes socials els dies previs de la fira, i que va donar com a favorita la proposta d'Èric Soldevila, del restaurant Devici: ous remenats amb múrgoles i espàrrecs.

Paral·lelament, els assistents al mercat també han pogut visitar l'exposició d'automòbils, de maquinària agrícola i de vehicles industrials i la mostra d'artesania, amb més d'una seixantena de parades amb joies, ceràmica, terrissa, roba i espelmes, entre altres productes.

La cultura popular torna al carrer
I a més de tot això, la cultura més popular ha tornat als carrers de la ciutat. Des del tradicional concurs de Pintura Ràpida, el Trofeu Internacional de Globus Aerostàtics del Mercat del Ram, fins a la cercavila dels Gegants i el Bestiari de Vic, que han tornat a ballar pels carrers de la ciutat després de dos anys d'absència. La festa i la xerinola ha acabat amb silenci amb la Processó dels Armats de diumenge.

Arxivat a