Vic recupera el caliu del Mercat del Ram

El recinte firal Sucre es converteix en l'epicentre de l'activitat ramadera amb la consolidació de la Casa de Pagès mentre que la gastronomia s'ubica al parc Jaume Balmes

Trofeu Internacionals de Globus del Mercat del Ram
Trofeu Internacionals de Globus del Mercat del Ram | Adrià Costa
08 d'abril del 2022
Actualitzat el 09 d'abril a les 19:51h
El Mercat del Ram ha tornat a Vic. Veure els globus sobrevolar la ciutat és senyal que se celebra el tradicional punt de trobada per al sector agropecuari i una gran festa per a la ciutadania, amb propostes lúdiques i comercials.

D'aquesta manera, Vic vol recuperar l'esplendor dels darrers anys que s'ha vist eclipsada per la irrupció de la pandèmia de la Covid. Les activitats s'estendran arreu de la ciutat, del recinte firal del Sucre al Parc Jaume Balmes.

La Casa de Pagès, al Sucre
El recinte firal del Sucre és l'epicentre de l'activitat ramadera. Una de les principals novetats és que es consolida i creix la iniciativa de La Casa de Pagès, un circuit per donar a conèixer la vida al camp (el sector primari) al públic familiar i escolar. Aquesta casa compta amb les estances de l'Obrador, la Cabanya, el Graner, l'Hort, l'Estable, i enguany s'hi sumen dos espais més a l'aire lliure: el Camp i el Bosc.

D'altra banda, també hi ha espai per als tradicionals concursos ramaders, exhibicions, l'exposició de bestiar i altres activitats relacionades amb el sector. Enguany com a novetat, s'incorpora el primer Concurs morfològic nacional d'Ovella Ovina Ripollesa, que premiarà el millor lot d'ovelles adultes, el millor lot de borregues i el millor marrà.

A aquest concurs s'hi suma el tradicional 22è concurs de vaca frisona de Catalunya -amb la participació d'una cinquantena d'animals- i el 38è concurs de canals porcines, que per primera vegada no s'exposaran les canals per fer-ne prèviament un estudi més rigorós. També hi ha un espai de "Llet és salut" que vol incidir en el producte de territori i de proximitat.

La pagesia en peu de guerra
Una de les altres novetats és la celebració de la Talaia Pagesa, una trobada de pageses i pagesos d'arreu del territori que, tal com explica l'organització, té per objectiu de generar un treball coral i dinàmic capa´de generar respostes als principals reptes que s'enfronta actualment la pagesia.

Precisament, aquest dissabte, Unió de Pagesos ha organitzat una concentració per protestar en contra dels costos de producció desbocats, els danys de la fauna cinegètica o la discriminació dels serveis públics al món rural, entre altres.

La teca, al parc Jaume Balmes
També hi ha lloc per la gastronomia. L'Espai Terra Cuina canvia d'ubicació -abans estava al Passeig- i es trasllada al parc Jaume Balmes. En aquesta zona els visitants poden descobrir productes alimentaris i propostes gastronòmiques de proximitat. A més, diversos restauradors de la ciutat preparen un plat representatiu del Mercat del Ram en el marc del Concurs del Plat del Ram, coorganitzat amb Osona Cuina.

Vehicles, artesania i cultura popular
L'exposició d'automòbils, maquinària agrícola i vehicles industrials s'ubiquen a l'aparcament del Sucre, al carrer Mossèn Gudiol i l'avinguda dels Països Catalans.

La mostra d'artesans s'ubica al passeig Pep Ventura amb una seixantena de parades de joies, ceràmica, terrissa, roba i espelmes, entre moltes altres.

I com és habitual, la cultura popular torna a sortir el carrer. Els Gegants i el Bestiari de Vic recorren els carrers de la ciutat dissabte; mentre que el diumenge hi ha la tradicional Processó de Corpus. No hi falten els globus aerostàtics, el concurs de pintura ràpida o el trofeu de bitlles catalanes.

Primer Congrés BIT
Com a prèvia del Mercat del Ram, Vic també ha acollit el primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT). La iniciativa neix amb la finalitat d'impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d'estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d'aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa envers el medi ambient.

De les primeres dades del Congrés BIT, que va acabar dijous, se'n desprèn que ha estat tot un èxit. Hi han assistit més de 200 assistents i més de 60 ponents. S'ha intercanviat informació i debatut sobre experiències i bones pràctiques industrials, projectes innovadors, noves dinàmiques, o eines i ajudes de suport.

Arxivat a