La nova comissaria del Remei porta tranquil·litat al barri

La regidora Elisabet Franquesa valora positivament el mig any de l'equipament tot i que els veïns creuen que encara queda molta feina per fer

La subcomissaria de la Guàrdia Urbana al Remei va començar a funcionar l'octubre passat.
La subcomissaria de la Guàrdia Urbana al Remei va començar a funcionar l'octubre passat. | Adrià Costa
07 d'abril del 2022
Fa mig any que està en funcionament la subcomissaria de la Guàrdia Urbana de Vic al barri del Remei. Des de l'Ajuntament de la ciutat, la regidora de Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa, valora molt positivament aquests sis mesos inicials que fa que està en marxa el nou equipament.

"Hi ha més sensació de calma i tranquil·litat", explica la regidora, detallant que aquest barri, una de les zones amb més immigració de la ciutat, s'ha considerat històricament un dels més conflictius. "Hi havia un murmuri de sensació de conflictivitat per part de la ciutadania", afegeix la regidora. Precisament, amb la nova ubicació es buscava aquest impacte al barri.

A aquesta causa se n'hi sumen d'altres, com compensar i descentralitzar els serveis oferts al nord i al sud de la ciutat; i el fet que la comissaria de la Guàrdia Urbana de l'Era d'en Sellés estava quedant petita. En aquest nou espai del sud de la ciutat, s'hi poden presentar denúncies, mentre que al nord es pot anar als Mossos d'Esquadra.
 

La regidora d'Educació i Joves i Convivència i Seguretat, Elisabet Franquesa Foto: Adrià Costa.


L'obertura de la subcomissaria ha suposat un canvi important per al cos. En aquest sentit, la regidora reconeix que tenien "por" per la nova forma d'organitzar-se i logística que necessitarien, ja que hi hauria agents en dos espais. Tot i això, subratlla el bon funcionament del nou servei i la bona adaptació del cos.

Un 25% dels agents al Remei
La plantilla de la Guàrdia Urbana de Vic està formada per 72 agents. D'aquests, una vintena treballen a la subcomissaria. Al nou equipament, hi treballen agents de proximitat, la unitat d'atestats -que recull les denúncies- i la unitat canina (K-9) amb el gos policia Barney.


"S'ha notat, però hi ha molta feina a fer"
I què hi diuen els veïns de la zona? L'opinió d'alguns és lleugerament diferent de la de la regidora. La Concepció, que regenta una botiga a la zona des de fa anys, considera que la nova subcomissaria "hi fa" al barri, però troba a faltar més patrulles a peu. En aquest mateix sentit s'expressa la Maria Teresa, una altra veïna que opina que en falten "al passeig de la Generalitat".

La Concepció denuncia que ha de trucar "dia sí, dia també" la Guàrdia Urbana per problemes al carrer com venda i consum de drogues, o revenda d'objectes robats o quincalla. "Hi ha dies que sembla el Bronx!", opina.

De fet, els agents ja li van proporcionar directament un telèfon de la subcomissaria perquè no hagués de passar per la centraleta de la comissaria de l'Era d'en Sellés. "Quan truco venen el 90% de cops, si no és perquè tenen una cosa més important", explica la veïna.

Per la seva banda, en Bigboss -nom fictici per mantenir l'anonimat- opina que des que hi ha la subcomissaria el barri està "més tranquil" que abans. També considera que cada vegada hi ha més gent i això és sinònim de més problemes. Aquests s'engrandeixen sobretot el cap de setmana. "S'ha notat, però encara hi ha molta feina a fer", conclouen els veïns.

Subcomissaria i servei de mediació
La subcomissaria té un horari d'obertura de dilluns a diumenge de les 8 del matí a les 9 del vespre. Tot i això, des de primera hora del matí (6h) i fins entrada la matinada (3h), hi ha agents a l'equipament.

En aquest nou espai també hi conviu el servei de mediació i puntualment l'Oficina d'atenció Ciutadana (OAC). Aquest últim es traslladarà a la biblioteca Pilarín Bayés quan acabin les obres al passeig de la Generalitat.

Arxivat a