Osona rebrà 6,6 milions de la Diputació per crear ocupació i millorar els camins

Entre el 2022 i el 2023 es destinen més de 127 milions a la demarcació per a la reactivació social i econòmica així com a la lluita contra el canvi climàtic

Un treballador amb mascareta al centre de Vic.
Un treballador amb mascareta al centre de Vic. | Adrià Costa
Anna Mira / Carles Fiter
06 d'abril del 2022
La Diputació de Barcelona ha aprovat en sessió plenària un paquet milionari d'ajudes als municipis de la demarcació per ajudar a la reactivació social i econòmica així com a la lluita contra el canvi climàtic. En total, 127 milions d'euros repartits pel territori durant els anys 2022 i 2023 en funció de la població i dades sociodemogràfiques de cada municipi i entitat municipal descentralitzada. Osona rebrà més de 6,6 milions.

Els ajuntaments rebran diners per invertir en el programa de Resiliència local 2.0 (49,85 milions d'euros), que dona continuïtat a la primera edició i té per objectiu impulsar l'activitat i la creació d'ocupació per a combatre a curt termini l'impacte de la pandèmia, així com donar suport a un procés de transformació per un territori més ecològic, digital, inclusiu i cohesionat. La presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha assegurat que són imports que "fan enfortir als ajuntaments enmig d'aquesta pandèmia i, també, en un moment de guerra a Europa". A Osona es destinaran 4,2 milions a 48 ajuntaments i l'EMB de Sant Miquel de Balenyà.

Un dels altres grans projectes aprovats per la Diputació és per la millora de camins municipals (11 milions d'euros). Es tracta de facilitar la connectivitat entre diferents nuclis de població, millorar l'accessibilitat al medi natural i rural i garantir una circulació segura. Aquest programa va destinat als ajuntaments de menys de 20.000 habitants. En aquest punt es destinen més de 2 milions a Osona, i afecta la majoria de municipis.

En la mateixa línia s'ha aprovat un pressupost pel revestiment de cunetes i millora de marges a diverses vies provincials (8 milions d'euros) que corresponen a Vilafranca, Manresa o Martorell.

Joves i canvi climàtic
Un altre àmbit d'actuació serà el de la lluita contra el canvi climàtic, amb el programa Renovables 2030 (50 milions d'euros). L'objectiu és el de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels equipaments i infraestructures locals, així com augmentar la producció d'energia renovable i millorar l'eficiència energètica i la reducció de consum de l'enllumenat públic. Es pretén reduir les factures en 10 milions d'euros i estalviar 26.000 tones l'any de Co2.

El cinquè gran paquet d'inversions fa referència a les actuacions per a millorar el benestar emocional dels infants i adolescents (5,9 milions d'euros). El programa va destinat als consistoris de més de 20.000 habitants, als consells comarcals i a les mancomunitats que són àrea bàsica de serveis socials. Vic, Manlleu i el Consell Comarcal d'Osona rebran 260.000 euros.

Finalment, el sisè àmbit d'actuació és el referent a programa Escolta Jove (2,7 milions d'euros), destinats als ajuntaments de més de 20.000 habitants per atendre les necessitats d'informació, orientació i acompanyament vivencial dels joves. En aquest cas la distribució econòmica s'ha fet a partir del cost que suposaria la incorporació de fins a dos nous professionals als municipis de més de 50.000 habitants i d'un professional en el cas dels ens locals de més de 20.000 habitants. Vic i Manlleu rebran 85.333,34 euros.