​Front comú per impulsar l'ocupació i la formació a Osona, el Ripollès, la Garrotxa i el Moianès

Creen un grup motor, en el marc del "Projecte Vitamina", que presentarà propostes concretes per afavorir el desenvolupament local

Representants dels cinc territoris implicats en el «Projecte Vitamina» per impulsar el desenvolupament local.
Representants dels cinc territoris implicats en el «Projecte Vitamina» per impulsar el desenvolupament local. | Carles Fiter
05 d'abril del 2022
Actualitzat a les 15:18h
Cinc entitats públiques de promoció econòmica d'Osona, el Ripollès, el Moianès i la Garrotxa han arrencat una iniciativa per afavorir el desenvolupament local a través de l'ocupació i la formació. Amb el nom de "Projecte Vitamina", s'ha creat un grup motor de dotze agents locals dels diferents territoris vinculats a la promoció econòmica, la funció pública, l'educació i l'ocupació.

Els cinc impulsors del projecte, presentat aquest dimarts, són l'Ajuntament de Manlleu, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, l'Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, i els consells comarcals del Moianès i el Ripollès. També preveuen la participació del sector privat.

Aquest projecte neix d'una subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), dotada en 40.000 euros, i té com a alguns reptes millorar la coordinació entre l'oferta formativa i les necessitats empresarials o afavorir l'arrelament al territori.

L'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha subratllat que el territori "és l'agent principal de canvi i d'impuls" i que amb la nova iniciativa es va més enllà de "l'àrea d'influència" habitual. "Aquestes connexions permeten que les polítiques tinguin un abast més gran", ha afegit.

Per la seva banda, Marçal Ortuño, alcalde de Torelló i president del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, ha subratllat que els cinc actors implicats comparteixen "una realitat territorial", diferent de l'àrea metropolitana o del Pirineu. D'aquesta manera, el projecte ha de permetre "buscar solucions específiques per avançar".

Per la seva banda, Ramon Roqué, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Ripollès, ha subratllat que aquesta experiència permetrà que sorgeixin més "projectes supramunicipals" i enforteixin els territoris amb un major arrelament. "En el fons és aconseguir un territori amb més oportunitats per a tothom", ha dit.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat Ariadna Villegas, gerent de l'Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa. Malgrat que el procés acabi el juny, "sembrem una llavor per seguir treballant conjuntament". Tal com ha subratllat, els cinc territoris que formen part de la iniciativa sumen uns 140.000 habitants, 60.000 dels quals són treballadors actius.

Les conclusions, al juny
El grup motor serà l'encarregat de recollir tota la informació del territori, però també es faran entrevistes a experts dels sectors estratègics de cada zona. Es preveu comptar amb una cinquantena d'empreses, associacions i entitats. Tal com ha detallat la tècnica d'estratègia i comunicació del Consell Comarcal del Moianès, Anna Gabriel, les conclusions i les principals línies d'actuació es donaran a conèixer en unes jornades d'"intel·ligència col·lectiva" els propers 3 i 4 de juny.

En aquesta trobada es posarà en comú la feina feta durant els mesos previs i en sortirà un manifest on s'hi recolliran les propostes concretes. "L'objectiu principal és establir ponts entre territoris per a l'ocupació, la formació i l'educació", ha afegit Gabriel.

Territoris connectats
Tal com han destacat durant la roda de premsa, pel que fa al mercat de treball, hi ha molts fluxos entre aquests cinc territoris, a més de compartir vies de comunicació. De fet, tal com ha dit Ortuño, habitualment s'ha treballat amb algunes d'aquestes organitzacions per separat i, per tant, fer noves combinacions "és un dels grans atractius", ja que obre nous marcs de cooperació territorial. "Generar polítiques de treball conjunt és molt positiu perquè cada vegada hi ha més gent de Manlleu que va a treballar a Ripoll o Olot, i viceversa", ha afegit Garrido per la seva banda.
Arxivat a