Vic posa les bases per aglutinar la xarxa de serveis urbans en un nou organisme

La proposta publicoprivada del govern no és vista amb bons ulls per l'oposició

ERC i Capgirem Vic votant en contra l'aprovació inicial dels estatus del nou organisme autònom.
ERC i Capgirem Vic votant en contra l'aprovació inicial dels estatus del nou organisme autònom. | Carles Fiter
05 d'abril del 2022
Actualitzat a les 17:09h
Al ple de l'Ajuntament de Vic d'aquest dilluns va tirar endavant l'aprovació inicial dels estatus d'un nou organisme autònom per gestionar la xarxa de serveis urbans de la ciutat. Tal com explicava el regidor de Manteniment, Serveis i Via pública, Albert Castells, l'Ajuntament està immers en un procés de reestructuració en què les empreses municipals mixtes (com VicVerd, MinsVic, RasesVic i VialnetVic) arriben al final dels seus contractes.

Per tot plegat, el govern de Junts proposa un projecte per aglutinar en un organisme autònom els serveis de l'àrea de manteniment i les quatre empreses mixtes. El nou organisme, que abarca 185 treballadors i 16 milions, combinarà els mitjans propis de l'Ajuntament amb la possibilitat d'externalitzar serveis amb empreses especialitzades. És a dir, serà un model publicoprivat. Castells destacava que la nova estructura ha d'actuar com a organisme propi, aglutinant els serveis actuals i contemplant els de futur, com "la digitalització dels serveis" i la coordinació entre ells.

La resta de l'oposició no va veure amb bons ulls la proposta del govern. ERC i Capgirem Vic van votar en contra, mentre que el PSC es va abstenir. Des d'ERC, la portaveu Maria Balasch recriminava al regidor que, tot i la importància de l'aprovació, havien tingut una informació "ínfima" i no havien pogut fer cap aportació com a oposició. De fet, destacava que aquest organisme gestionarà uns 15 milions anualment, cosa que suposa un 25% del pressupost. El vot d'ERC va ser en contra "per les formes, l'opacitat i la manca d'explicacions".

També el de Capgirem Vic. La regidora Susanna Vives subratllava que el nou organisme "desvirtua la gestió directa de l'àrea de manteniment" de l'Ajuntament. Des del PSC, que es va abstenir, la regidora Carme Tena apuntava que, tot i compartir que alguns serveis s'han d'externalitzar, la creació de l'organisme ha estat "complexa" amb "poca informació i debat".

El regidor Castells va dir a l'oposició que no acceptava "la crítica de manca de diàleg" perquè sempre hi havia hagut voluntat. En aquest sentit, exposar que s'havien fet reunions sobre el model de recollida per parlar-ne i també va recriminar-los quina proposta alternativa tenien per la reestructuració.

"Hem fet tres reunions, però mai hem parlat del model de l'organisme i mai hem parlat dels estatus que aprovem avui", li etzibava la regidora Balasch. "I la proposta ens la podia demanar abans de portar-ho a aprovació", concloïa.

Només tres dels 17 dictàmens del ple van prosperar per unanimitat. A més de l'aprovació inicial d'aquest nou organisme, també va generar controvèrsia l'adjudicació de tres de les sis finques de la Casa Moreta o una nova ampliació del termini d'execució de les obres de construcció de la nova biblioteca.

"Benvinguda campanya electoral"
Pel ple també van passar dos assumptes d'urgència sobre l'aprovació definitiva dels projectes de reasfaltat dels carrers dels polígons i també de la ciutat. ERC i Capgirem van votar-hi en contra. Des de Capgirem, Roger Cumeras criticava que la ciutat tenia altres prioritats que invertir 1,3 milions en reasfaltats de carrers. De fet, va criticar a l'equip de govern que la iniciativa responia a una "estratègia electoral", tal com havien fet fa quatre anys.

"Benvinguda la campanya electoral i la lotoasfalt", deia la regidora Maria Balasch, d'ERC, en el mateix sentit. La republicana va subratllar que hi havia "altres coses més importants".

L'alcaldessa Anna Erra va respondre'ls que "governar és prendre decisions i cuidar la ciutat". "Ens passem quatre anys fent campanya electoral i cadascuna de les nostres accions és una campanya per fer una ciutat millor", afegia.

Durant el ple, Capgirem Vic també va presentar una moció de rebuig al projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern del Pirineu que no va prosperar. No va aconseguir cap vot a favor de la resta de grups.

Arxivat a