​El manual dels que manen

Miquel Macià presenta a Vic la recopil·lació, editada per Saldonar, dels cinquanta noms més destacats de la burgesia catalana

Josep Comajoan, Miquel Macià i Ferran Casas, aquest dijous a la presentació del llibre «Els que manen».
Josep Comajoan, Miquel Macià i Ferran Casas, aquest dijous a la presentació del llibre «Els que manen». | Adrià Costa
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:01h
La Muntanya de Llibres de Vic va acollir aquest dijous la presentació del llibre Els que manen (Saldonar), dels periodistes Miquel Macià i Pep Martí. Es tracta d'un llibre que neix d’una sèrie de reportatges –"Els 50 noms"- publicats inicialment a NacióDigital, sobre els principals perfils de la burgesia catalana, dels seus negocis i de la influència social.

Durant la presentació, Macià, fundador i director de NacióDigital, va subratllar que es tracta d'un "relat coherent", i "no pinzellades", sobre l'origen d'aquestes nissagues. "El llibre té la voluntat d'esdevenir un manual", deia el periodista, subratllant que també s'hi expliquen "llums i ombres" dels protagonistes.

També va enumerar sis formes amb les quals s'havien enriquit: estar en el lloc i el moment precís, contactes polítics amb el franquisme, visió aniticpada del producte, capacitat d'organització d'equips, acceptació del risc, i adquisició d'habilitats per desenvolupar-les després pel seu compte.

Per la seva banda, Ferran Casas, subdirector de NacióDigital, explicava que es tracta d'un mapa de les grans nissagues que expliquen "la composició social i el mapa polític" català més enllà de l'àrea metropolitana de Barcelona. Sobre la participació dels protagonistes, revelava que hi ha hafut una "col·laboració desigual". La gran majoria s'han negat a participar-hi, d'altres ho han fet a través d'agències i pocs han acceptat reunir-se amb els periodistes.

En aquest sentit, va destacar que el llibre, "una iniciativa períodistica genuïna i independent", combina la informació econòmica, política i social. 

La presentació va anar a càrrec del periodista Josep Comajoan, de Setembre.

Podeu aconseguir de forma gratuïta el llibre fent la subscripció anual a NacióDigital.
 

El periodista Josep Comajoan va fer diverses preguntes sobre el llibre a Macià. Foto: Adrià Costa.

Arxivat a