​Un de cada quatre nens té excés de pes a Osona

Agents de salut, món local, educació fan front comú a la comarca per prevenir l'obesitat infantil a través del programa "Fes-ho bé"

Durant la presentació de la represa del programa de Salut «Fes-ho bé» a Osona
Durant la presentació de la represa del programa de Salut «Fes-ho bé» a Osona | Salut
Osona.com
28 de març del 2022
A Osona, un de cada quatre nens i nenes en edat escolar té excés de pes. Tal com recull Salut, d'aquests infants, la meitat pateixen sobrepès mentre que la resta, obesitat. Aquests últims, que representen un 11%, tenen moltes més probabilitats de ser obesos també en edat adulta i, per tant, un risc més alt de contraure malalties com per exemple la diabetis, malalties cardiovasculars, càncer o artrosis.

Per tot plegat, s'ha reprès el programa de promoció de la salut "Fes-ho bé". La iniciativa té com a objectiu promoure una alimentació saludable, l'activitat física i altres factors que influeixen en la prevenció de l'obesitat infantil i juvenil a Osona. En aquest projecte hi participen una quinzena d'institucions, entitats i organismes vinculats al món de la salut, l'esport i l'ensenyament.

Entre tots coordinen missatges de salut amb infografies i missatges sobre diferents temàtiques relacionades amb els bons hàbits de salut; fan propostes de salut amb un mapa d'actius d'Osona (266 accions i espais); i promouen accions de salut per a joves i infants que es puguin empènyer des de diferents àmbits.

Aquest programa no és nou. Es va crear a finals del 2019 i es va veure interromput per la pandèmia. Llavors, més d'una trentena de centres educatius d'Osona van participar per decidir la imatge del programa. Aquesta recull els pilars de salut: una alimentació saludable, exercici físic, dormir adequadament i també una bona salut emocional.

"És important incidir en els més joves en la necessitat de disposar de bons hàbits que el seu dia a dia contempli aquesta activitat física, bona alimentació i dormir bé que el nostre cos necessita", explicava delegada de Salut a la Regió Sanitària Catalunya Central, Imma Cervós, en roda de premsa. De fet, destacava que cal incidir més en tenir cura de la salut sobretot ara sortint d'una pandèmia.

La responsable de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública, Dolors Coll, assegurava que convé "més que mai promocionar la salut". "Per treballar l'obesitat ens convé una coordinació intersectorial i des de diferents nivells. Això és el que vol fer el 'Fes-ho bé', ser un paraigua de les accions que es fan a Osona. Tot el que suma és bo per al projecte".

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez, destacava la importància de donar a conèixer aquest programa que neix amb diferents entitats i institucions. En l'equip motor hi ha els ajuntaments de Vic, Torelló i Manlleu "i des del consell treballarem per fer extensiu el programa als 50 municipis d'Osona".