L'aliança de catorze ajuntaments de la Catalunya Central que dona ales i recer a la creació artística

Prats de Lluçanès participa en el projecte coordinat per la residència d'artistes Cal Gras d'Avinyó

Representants dels 14 municipis que donaran suport a la creació de projectes culturals
Representants dels 14 municipis que donaran suport a la creació de projectes culturals | ACN
NacióManresa
27 de març del 2022
La residència d'artistes Cal Gras d'Avinyó ha impulsat la creació de la Xarxa de Pobles Creatius, una iniciativa formada per catorze municipis de la Catalunya Central (onze del Bages, un del Moianès, un d'Osona i un del Berguedà) per donar suport a la creació de projectes artístics i culturals.

En concret, els ajuntaments d'aquests pobles es comprometen a aportar ajuda econòmica, cedir espais municipals i també a programar i fer difusió de les propostes que neixin d'aquesta iniciativa. Per aquest 2022 ja s'han seleccionat els set projectes que faran residències a Cal Gras o en algun dels pobles implicats. Un cop culmini el procés creatiu, es preestrenarà i programarà als pobles de la Xarxa. La proposta compta amb un pressupost de 30.000 euros.

Una evolució de Testimoni Escènic
La Xarxa de Pobles Creatius la componen els ajuntaments d'Avinyó, Artés, Balsareny, Callús, Gironella, Santa Maria d'Oló, Navarcles, Navàs, Prats de Lluçanès, Sallent, Sant Feliu  Sasserra, Santpedor, Sant Salvador de Guardiola i Cabrianes. Es tracta d'una iniciativa que és una evolució de Testimoni Escènic, un projecte que va néixer fa prop de deu anys al Bages i que dóna suport a la producció i exhibició d'arts escèniques a partir de residències gratuïtes i preestrenes d'espectacles. Tot plegat amb la voluntat de recolzar projectes amateurs i donar suport a programadors municipals oferint el contacte directe de les companyies amb projectes inicials.

"Poc habitual" a Catalunya i a l'Estat espanyol
El director artístic de Cal Gras, Quim Moya, explica que un dels objectius del projecte és "poder donar un cop de mà a impulsar la cultura i la creativitat com a eina de transformació". Assegurant que la iniciativa no hagués estat possible si no fos per la "suma de petits (o grans) esforços", Moya també celebra la predisposició dels ajuntaments participants: "Que catorze pobles deixin sales, que catorze pobles donin ajuts econòmics o que catorze pobles enriqueixin amb els seus coneixements, ajuda moltíssim".

En aquest sentit, vol deixar clar "no és habitual, ni a Catalunya ni a la resta de l'Estat espanyol, que passin coses com aquesta". En canvi, assenyala, "sí que és més comú a altres països com França". És per això que quan els artistes s'assabenten de la iniciativa, "al·lucinen bastant amb el fet que catorze municipis estiguin receptius a acollir la seva proposta". Moya avança que en els propers dos mesos tindran gairebé una vintena de preestrenes i detalla que totes les residències artístiques que fan els artistes són gratuïtes.

Set projectes escollits d'una cinquantena de candidats
En relació a la nova convocatòria de suport a la creació d'arts escèniques, Moya explana que han rebut més de cinquanta de projectes i que finalment s'han seleccionat set. Tots ells faran residències artístiques a Cal Gras o a algun dels municipis que formen part de la Xarxa, podran fer preestrenes en diversos pobles i rebran assessorament en el procés de producció. A més, un dels projectes serà seleccionat per mostrar el seu treball a la Nau Ivanow de Barcelona.

Una oportunitat per programar propostes "arriscades"
Lluís Vall, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Gironella, sentencia que el projecte en qüestió "em fa estar tranquil" com a programador, ja que "ajuda a equilibrar la cultura fast; aquella en què contractes grans companyies, pagues ràpid, ve l'artista i marxa". Per a ell, Cal Gras "s'allunya de tot això i, per primer cop, dona l'oportunitat als ajuntaments d'adquirir el compromís de fer de mecenes".

En una mateixa línia s'expressa l'alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola, Georgina Mercadal, que celebra la posada en marxa de la iniciativa, sobretot perquè "aquesta cooperació entre municipis ens ajuda molt a l'hora de programar i accedir a la cultura". Així mateix, diu, "la Xarxa ens permet innovar i arriscar", i és que "com a programadors d'un ajuntament sempre acostumem a fer allò que sabem que funciona i ens portarà públic". En aquest sentit, conclou, "aquesta aliança ens permetrà fer apostes arriscades que d'altra manera seria difícil de poder tirar endavant".
Arxivat a