«La majoria de delictes a Osona els comet una quinzena de persones»

Joan Salamaña, cap dels Mossos de Vic, subratlla que els principals delictes a la comarca el 2021 han estat els furts i les estafes

Joan Salamaña, cap de l’Àrea Bàsica Policial d’Osona.
Joan Salamaña, cap de l’Àrea Bàsica Policial d’Osona. | Adrià Costa
24 de març del 2022
Actualitzat a les 12:30h
La major part de la delinqüència a Osona és local i perpetrada per persones que són reincidents. Així ho ha explicat en una entrevista Joan Salamaña, cap dels Mossos a Osona: "Si no hi hagués els delinqüents multireincidents, ens quedaríem pràcticament en res". "Hi ha una quinzena de persones que comet la majoria delictes", subratlla.

Aquests grups de delinqüents han comès majoritàriament robatoris en domicilis i establiments sobretot de Vic i Manlleu, però també a Sant Quirze de Besora. Actualment, s'ha pogut redreçar la situació, però és un dels fets delictius que han fet anar de corcoll als agents a Osona durant el 2021.

El perfil d'aquest multireincidents són joves, alguns dels quals menors d'edat, i adults, que el seu modus vivendi és la delinqüència. "Les eines i les perspectives que tenim en uns i altres no són les mateixes", explica Salamaña, remarcant que uns es poden "encarrilar", amb ajuda de professionals, i d'altres "malauradament han d'anar a la presó".

Per combatre aquesta situació, l'ABP dels Mossos d'Osona va crear l'últim trimestre de l'any passat un grup específic per gestionar aquesta multireincidència, aprofitant la nova dotació d'agents. "Abans un investigador portava diversos casos", exemplifica, ara "els casos d'una persona els porta un mateix investigador" i, per tant, tota la informació està al mateix grup.

L'inspector subratlla que aquesta feina s'ha fet conjuntament amb les policies locals, tant de Vic com Manlleu. En el cas de la capital del Ter, on hi ha hagut més incidència de robatoris, especifica que s'ha fet "un treball quirúrgic".

Els delictes pugen i el furt i l'estafa són els principals
A l'hora de comparar les dades dels fets delictius del 2021 amb les del 2020, és complicat, ja que es va viure el confinament i els delictes van baixar en picat. Davant aquest any atípic, també s'agafa com a referència el 2019. A grans trets, Salamaña apunta que hi ha "una tendència a l'estabilitat".

Pel que fa als delictes contra el patrimoni, són els que més s'han denunciat (un 75%). De fet, a Osona, com la majoria de comarques catalanes, els principals fets delictius són els furts i les estafes, i els que més s'han incrementat més arreu del país.

D'una banda, el furt és per excel·lència el delicte més habitual a la comarca. Ha pujat un 28,5% respecte del 2020 i un 9,8% el 2019. Aquests furts es donen sobretot els matins en zones comercials, des dels supermercats al mercat setmanal de Vic.

Segons el cap policial, "tradicionalment" els furts són perpetrats per gent de l'àrea metropolitana de Barcelona. "Es desplacen a Vic i a altres ciutats", diu. La delinqüència provinent de fora de la comarca també acostuma a cometre els robatoris a domicilis que han tingut lloc en pobles del sud d'Osona com Tona, Taradell, Seva o Viladrau.

D'altra banda, les estafes també han pujat un 20%. Des del cos, malgrat tenir grups especialitzats en ciberdelictes, s'està plantejant crear una comissaria general en investigació d'aquest tipus de delictes. Salamaña alerta que no necessàriament afecten la gent més gran: "Les víctimes són de totes les edats".

En el cas dels robatoris amb força a establiments han augmentat respecte al 2019 i, tal com s'ha dit, es van donar sobretot a Vic durant el primer trimestre del 2021 protagonitzats per un grup de multireincidents.

Més crispació, més amenaces i coaccions
El que sí que ha detectat Mossos és un augment de la crispació, que es pot observar en els delictes contra les persones, que han crescut un 29%. Si bé no s'ha traduït directament en un increment de lesions, sí que han pujat les amenaces i les coaccions.
 

Joan Salamaña és inspector en cap de l'Àrea Policial Bàsica d'Osona des del març del 2020. Foto: Adrià Costa.


"Aquesta crispació la percebem no només en l'atenció ciutadana a la mateixa comissaria, sinó amb els requeriments i activacions que tenim", explica el cap dels Mossos a Osona, detallant que no sempre acaben en denúncies.

La marihuana i els riscos que comporta
Durant aquest 2021, l'ABP d'Osona ha pogut treballar més en els delictes contra la salut pública, bàsicament contra les plantacions de marihuana. En el marc del pla d'acció en l'àmbit català, Salamaña explica que des de la primavera i fins a finals d'estiu, vetllen tot el vessant de Vilanova de Sau, Sant Sadurní d'Osormort, Viladrau, Rupit... totes aquelles zones boscoses, al voltant de Sau, que disposen d'aigua i són òptimes per als cultius a l'exterior.

Paral·lelament, s'han fet intervencions en plantacions interiors en diversos municipis de la comarca, normalment en naus industrials. "S'hi fan instal·lacions amb la vocació de fer una plantació darrera l'altra", afegeix.

Salamaña subratlla que la marihuana comporta un risc de criminalitat i de corrupció. "Els últims homicidis a Catalunya estan relacionats amb bandes que volien apropiar-se de la competència d'altres grups", diu, mentre remarca que hi ha "màfies perilloses". "Hi ha gent que té por d'anar a caminar, en bicicleta o a caçar" perquè es troba amb persones que els són hostils.

Les prioritats de l'ABP Osona
Per tot plegat, el cap dels Mossos d'Osona fixa com a prioritats seguir lluitant contra les plantacions de marihuana; els delinquents multireincidents, potenciant el grup que ho gestiona; continuar treballant el pla per combatre els furts, sobretot a Vic; intentar reduir el nombre de robatoris amb força; i estar a l'aguait pels robatoris amb violència i intimidació, que generen molta alarma. "Ens hi posem al més ràpid possible", subratlla. Com a reptes, Salamaña també destaca que cal millorar l'atenció ciutadana, que ja s'ha perfeccionat amb la cita prèvia.

La resolució dels delictes de l'ABP d'Osona se situa al 38%, una xifra considerada alta pel cos dels Mossos. Tot i això, Salamaña explica que a la comarca generalment no hi ha delictes molt greus. "No és el dia a dia trobar-se amb un robatori amb intimidació o violència", exemplifica. En aquest sentit, apunta que "preocupar-se pels furts és una bona notícia perquè no n'hi ha de més greus", conclou.