El Mercat del Ram torna per la porta gran

La consolidació de la Casa de Pagès o el primer congrés sobre bioeconomia i innovació, entre les novetats més destacades del certamen

El Mercat del Ram en l'edició de l'any passat.
El Mercat del Ram en l'edició de l'any passat. | Josep M. Montaner
23 de març del 2022
Actualitzat el 13 d'abril a les 15:33h
Nova edició del Mercat del Ram de Vic, que se celebrarà del 8 al 10 d'abril. I en aquesta ocasió "torna el Mercat conegut per tots", ha explicat aquest dimecres en roda de premsa Titi Roca, regidor de Fires i Mercats. L'any passat es va haver de celebrar en format reduït i el 2020 es va haver de suspendre per la situació derivada de la Covid.

El segon cap de setmana d'abril, Vic vol recuperar l'esplendor dels darrers anys i tornar a ser un punt de trobada per al sector agropecuari i una gran festa per a la ciutadania, amb propostes lúdiques i comercials. L'activitat s'estendrà arreu de la ciutat.

Es consolida La Casa de Pagès al Sucre, epicentre de l'activitat ramadera
D'una banda, el recinte firal del Sucre serà l'epicentre de l'activitat ramadera. Tal com ha destacat el regidor, una de les grans novetats és que es consolida i creix la iniciativa de La Casa de Pagès, un circuit per donar a conèixer la vida al camp al públic familiar i escolar.

Tot i que aquest circuit ocuparà gran part del recinte firal, també hi tindrà un pes especial la vaca frisona. Hi haurà l'espai de "Llet és salut" que incidirà en "el producte de territori i de proximitat", tal com ha apuntat el president de l'Associació Frisona d'Osona, Jordi Juanola. I com a novetat, també s'hi celebrarà la 22a edició del concurs de vaca frisona.

Pel que fa a la 38a edició del Concurs Català de Canals Porcines, Albert Noguera, de la comissió, ha explicat que per primera vegada no s'exposaran les canals porcines sinó que es farà a través de pantalles. Això permetrà poder-les analitzar uns dies abans i tenir "un premi molt més real del que teníem fins ara", ha subratllat.

Aquests dos concursos anteriorment havien estat ubicats a l'aparcament de sorra del Sucre. En aquesta edició, però, s'hi ubicarà la zona destinada a l'exhibició d'automòbils i maquinària agrícola. També es podran veure a l'avinguda dels Països Catalans i el carrer Mossèn Gudiol, sense ocupar tota la calçada.
 

Durant la presentació de la nova edició del Mercat del Ram Foto: ACN.


També torna l'Espai Terra i Cuina, al parc Jaume Balmes, amb gastronomia i turisme gastronòmic; la mostra de productes artesans; o l'emblemàtic concurs de globus. Com a novetat se celebrarà una trobada de pagesos perquè aportin diferents visions del sector i puguin aportar propostes de cara la propera edició.

El primer congrés BIT
En el marc del Mercat del Ram, l'edifici del Sucre Vic acollirà uns dies abans del mercat més tradicional, del 6 al 8 d'abril, el primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT). També es farà el setembre a Lleida, per la Fira de Sant Miquel. Aquesta iniciativa neix amb l'objectiu d'impulsar la transformació del sector primari promovent la incorporació d'estratègies empresarials i innovacions tecnològiques per produir aliments i bioproductes més eficients, saludables i respectuosos envers el medi ambient.

Tal com ha explicat, Carme Sáez, directora del BIT, el congrés dividrià les nombroses activitats en dos espais el "VIT Fòrum" i el "Més VIT". Es podrà participar en ponències, taules rodones, conferències i tallers interactius, entre altres. Tot plegat per emmirallar-se en altres països "on la bioeconomia és capdavantera" com França, Bèlgica i els Països Baixos.

Per la seva banda, el cap del gabinet tècnic d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió, ha destacat quatre aspectes cabdals per la celebració d'aquest congrés: celebrar-lo al Mercat és un "bon aparador"; s'hi uneixen tots els actors per tirar endavant aquest tipus d'economia; se celebra al territori, on precisament ha de ser "un motor de desenvolupament"; i és una forma de crear economia. En aquest cas "de forma sostenible".
Arxivat a