​El retrat més autèntic de «La Pilarín»

L'Atlàntida de Vic acull la preestrena del documental, dirigit per Dani Feixas, i emès pel "Sense Ficció" de TV3

Pilarín Bayés i Dani Feixas durant la presentació del documental a l'Atlàntida de Vic.
Pilarín Bayés i Dani Feixas durant la presentació del documental a l'Atlàntida de Vic. | Josep M. Montaner
22 de març del 2022
Actualitzat el 23 de març a les 8:07h
Pilarín Bayés ha concedit desenes i desenes d'entrevistes que han permès conèixer-la una mica més. Amb el documental La Pilarín, el director osonenc Dani Feixas ha fet un pas més. Ha donat a conèixer la ninotaire vigatana a través de la seva família, les seves amistats i professionals del món cultural. Tota una amalgama de veus que construeixen un autèntic retrat de l'artista.

Aquest dilluns l'Atlàntida de Vic va acollir la preestrena del film, coproduït per TV3 i Astronaut Films, amb la presència d'unes 700 persones, entre familiars, amics, veïns, admiradors i autoritats. Aquest dimarts, es va poder veure també al Sense Ficció.

Més enllà de la seva extensa obra -ha publicat més de mil llibres- i la seva formació, el film s'endinsa en la seva determinació per fer de dibuixant; la seva fe més liberal; en la figura d'una esposa i mare atípica; la seva relació amb les amigues; la família i el seu marit Joan Maria Sala. De fet, aquest és un dels moments més emotius del documental, ja que Bayés, vídua des del 2016, explica com l'enyora cada dia.



Al documental hi apareixen des dels familiars més propers i les amigues amb les quals va a esbargir-se, fins al cantant Albert Pla, el periodista Òscar Dalmau o la il·lustradora Roser Capdevila. Una obra polièdrica per fer conèixer la ninotaire des de totes les perspectives.

"Un castell de focs formidable"
Després de la projecció, Pilarín Bayés va mostrar-se molt "contenta" pel film. "Encara estic sorpresa. Tot i no ser de la meva sang, ha fet aquest documental tan divertit", lloava la ninotaire. "A vegades les vides professionals s'extingeixen suaument, però aquí hem fet un castell de focs formidable", concloïa.

Per la seva banda, Feixas va reiterar el seu agraïment a la ninotaire per acollir-lo durant set mesos de feina a casa seva. "Això m'ha permès endinsar-me en l'univers Pilarín més que mai, no només amarant-me dels seus llibres i de la seva obra, sinó descobrint la Pilarín de prop, amb la possibilitat de conversar amb familiars, amics i professionals del sector, que et van descrivint el personatge", explicava.

Abans de la projecció, Vicent Sanchis, director de TV3, va destacar l'aposta de la televisió catalana pels documentals i que "un gran programa com el 'Sense Ficció' hagi triat una gran protagonista que és la Pilarín". En aquest sentit, va destacar que el documental aborda la figura d'una artista nacional, un referent imprescindible de la il·lustració infantil. Per tot plegat, va subratllar que l'artista era "tan mereixedora d'aquest homenatge", que no podien renunciar a glossar la seva història en un documental i "convertir-la en patrimoni audiovisual del país".
 

La Sala 1 de l'Atlàntida es va omplir-se per visualitzar el documental. Foto: Josep M Montaner.


Precisament, l'alcaldessa Anna Erra va lloar la figura de la ninotaire que "ha donat a conèixer Catalunya i Vic", per allà on ha anat, així com també va realçar la seva generositat i humilitat, i va remarcar que és una lluitadora com a dona.

El documental, que s'ha convertit en un homenatge a l'artista, és una producció de Televisió de Catalunya (TV3) en coproducció amb Astronaut Films. Compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC), i amb el suport de la Universitat de Vic, la Fundació Privada Girbau, l'Ajuntament de Vic i l'Ajuntament de Tona.
Arxivat a