​Normalitat al sector lleter de Catalunya tant en la recollida com en l'envasat

La situació de tranquil·litat contrasta amb la de l'Estat on la vaga de transport està afectant la cadena alimentària

Osona.com
18 de març del 2022
Dues vaques en una explotació de Malla
Dues vaques en una explotació de Malla | ACN
Les principals empreses catalanes al sector lleter asseguren que treballen amb normalitat. Remarquen que tot i estar pendents de la vaga de transportistes, els canals de recollida i trasllat de la llet a les fàbriques envasadores estan assegurats. El director de la Cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas, assegura que les seves granges estan servint a la indústria. "No sabem què pot pasar en els propers dies, però a hores d'ara res ens fa pensar que haguem de sortir de la normalitat". Tot i això, Bassas reconeix que si hi hagués una aturada, "el problema seria gran" perquè la capacitat d'emmagatzematge de la llet és reduïda. La situació a Catalunya contrasta amb la de l'Estat on la vaga de transport està afectant la cadena alimentària.

Bassas destaca que les possibles aturades de la vaga de transportistes de moment no està tenint afectació en la recollida de llet a les seves granges. "Estem servint amb plena normalitat i no hem tingut cap tipus d'incident", puntualitza. "Hem parlat amb els nostres principals clients i no preveuen cap problema", afegeix.

El director de la cooperativa explica que els clients que els compren la llet segueixen envasant de forma rutinària "segons les seves planificacions de producció". "Òbviament, tots estem pendents per veure què passarà, però de moment a Catalunya no s'ha donat cap incident significatiu", puntualitza.

Segons Bassas, el fet que es parli tant sobre aprovisionament de la llet "podria causar un efecte doble en la gent perquè temin que no n'hi hagi". I aquest factor sí, assegura, que pot alterar la cadena de subministrament. "Però insisteixo que no hi ha res que ens faci pensar que no puguem treballar el que queda de setmana", afegeix el director general de la Cooperativa Plana de Vic.

En el mateix sentit s'ha mostrat el responsable del sector lleter a Catalunya d'Unió de Pagesos, Marc Xifra. En declaracions a l'ACN, Xifra explica que la llet s'està recollint a les granges catalanes, malgrat que la vaga de transportistes pugui haver afectat en punts d'Astúries o Andalusia.

El responsable lleter del sindicat reivindica que el problema dels ramaders s'ha de mirar des d'una perspectiva "molt més àmplia". "El drama dels ramaders són les matèries primeres que han pujat una bogeria, cosa que no s'està traslladant en el preu de la llet", critica Xifra. Això vol dir que no s'està complint "en absolut" amb la Llei de la cadena alimentària. A més, lamenta que la llet s'estigui "banalitzant", ja que s'està fent servir com un producte reclam.

Segons Xifra, la conseqüència de tot plegat és que cada dia s'està produint menys llet, ja que, entre d'altres, hi ha un degoteig d'explotacions que no poden continuar. "Si a tot plegat li sumem una vaga de transport, la qüestió podria ser greu", apunta. Des del sindicat, però, veuen l'avís de la patronal espanyola de falta de subministrament com un "toc d'alerta" per aquesta manca de llet a nivell estructural.

El Govern assegura que el subministrament de llet no perilla
El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha assenyalat que l'activitat lletera a Catalunya "continua amb normalitat". En declaracions a RAC1, Mòdol ha assegurat que les fàbriques estan treballant "amb absoluta normalitat". En aquest sentit, el secretari ha defensat que la cadena alimentària al país funciona "amb un alt grau d'eficiència".