​Més de 260 elements al nou mapa de patrimoni de Tavertet

L'Ajuntament rep l'eina feta per la Diputació de Barcelona

El poble de Tavertet
El poble de Tavertet | Aj. de Tavertet
Osona.com
19 de març del 2022
L'Ajuntament de Tavertet ha rebut el nou Mapa de Patrimoni Cultural del municipi realitzat per l'Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona. Aquest inventari, que reuneix més de 262 elements del patrimoni cultural i natural del terme, representa una eina essencial per a la seva protecció i conservació.

Tal com recull la Diputació, entre els elements inventariats un 62% corresponen a patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil), un 5% és moble (col·leccions, objectes i elements urbans), un 5% és patrimoni documental (fons documentals i d'imatges), un 10% immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals) i un 18% patrimoni natural (zones d'interès natural i espècimens botànics singulars).

Cal destacar també elements com el mateix nucli de Tavertet, arran de cinglera, que és una de les icones del Collsacabra. També s'hi documenten diversos indrets naturals i llocs d'interès paisatgístic, com el Mirador pla del Castell, la Cova del Serrat del vent, el Salt de Tirabous, el Salt del Molí Bernat i la Rocallarga.

El mapa inclou un gran nombre de masies escampades (la Torre de la Vall, el Vilar Sesgorgues, l'Avenc i el Noguer entre altres) o jaciments (el dolmen de Sant Corneli, les fosses de l'Avenc, el jaciment del pla del castell i la cova de les Pixarelles).

Gràcies a aquesta eina de coneixement dels elements patrimonials que es troben en el seu terme municipal, l'Ajuntament de Tavertet podrà desenvolupar un programa d'actuació global per poder facilitar la gestió i conservació d'aquest patrimoni; la difusió als ciutadans, i la presa de decisions en el planejament urbanístic, l'establiment de rutes didàctiques i turístiques, o la planificació de la senyalització, entre altres actuacions.