El caliu del Dijous Llarder torna a escalfar la plaça de Vic

Osona Cuina celebra la 20a edició de la festa que sempre ha reivindicat el producte de proximitat

Coent les botifarres per l'hora d'esmorzar.
Coent les botifarres per l'hora d'esmorzar. | ACN
Osona.com
24 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:10h
Tradició i producte de proximitat s'han retrobat aquest dijous a la plaça Major de Vic amb la festa del  Dijous Llarder. El tret de sortida a la festa s'ha donat a les 9 del matí amb la posada a la venda dels primers entrepans de botifarra per esmorzar. A més d'aquest tipus, també n'hi havia de botifarra negra, de cansalada, i la novetat d'aquesta edició, la botifarra d'ou. De fet, es tracta del producte guanyador del concurs "Fet a Osona: Aliments excel·lents" elaborada per Can Codina de Taradell.

A partir de la 1 del migdia el porc Ral d'Avinyó pren tot el protagonisme. Els entrepans d'aquest porc rostit fan les delícies dels seguidors més fidels. Tres exemplars d'aquest tipus de porc s'han començat a rostir de matinada al mig de la plaça, un temps de cocció que li dona a la carn un gust molt característic. A l'oferta gastronòmica també s'hi afegeixen els habituals canelons, fets per l'Escola d'Hostaleria de Tona, i l'arròs.

El president d'Osona Cuina, Jordi Arumí, ha explicat que dels 3.000 entrepans que es posaran a la venda, 1.000 són exclusius de porc, que fa dos anys es van vendre en mitja hora, i la resta responen a la resta de varietats. Una de les novetats també és el col·lectiu Taula dolça, de l'Associació de Pastissers d'Osona, que s'han encarregat de les postres.
 

El president d'Osona Cuina, Jordi Arumí, amb un dels impulsors de la festa i membre fundador d'Osona Cuina, Pep Palau. Foto: ACN.


20 edicions reivindicant el producte de proximitat
A primera hora ha tingut lloc un acte commemoratiu de la 20a edició de la festa que ha aglutinat membres del col·lectiu Osona Cuina al llarg d'aquests anys i també moltes persones vinculades, d'una manera o altra al Dijous Llarder.

Durant l'acte, Pep Palau, un dels històrics d'Osona Cuina i fundador del Dijous Llarder, ha destacat la feina del col·lectiu durant aquests anys per apropar el producte de proximitat al públic. Palau ha reivindicat la seva aposta fa 20 anys per uns valors que avui dia estan molt estesos. "Els valors que defensàvem de producte de proximitat i sostenibilitat a la cuina ara estan en boca de tothom, però nosaltres vam ser pioners", ha subratllat. En aquesta línia, Jordi Arumí ha defensat que tenir un bon producte de proximitat és bàsic perquè, sense això, "el cuiner no és ningú".

Entre els assistents, hi havia la Montse Bugent, veïna de Vic, que estava molt contenta d'haver pogut tornar a celebrar el Dijous Llarder a la plaça de Vic. "L'any passat ens feia molt respecte per la Covid-19 i ho vam fer a casa i aquest any m'ho esperava amb molta il·lusió i encara més ara que estic jubilada", ha explicat, tot remarcant que és una festa molt especial a la ciutat. El seu costat hi havia Assumpta Terricabras, que ha afirmat que ha servit per retrobar-se de nou amb les amigues. "Ho esperàvem amb candeletes", ha afegit.

Qui també ha vingut expressament de Tona per celebrar-ho és Pere Vargas, que, amb la seva dona, s'han aixecat aviat el matí per arribar per esmorzar cap a les deu. "Ja estem aquí i estic molt content", ha dit. L'any passat tampoc van celebrar-ho per la pandèmia. El Dijous Llarder de l'any passat es va haver de traslladar al recinte firal El Sucre amb control d'aforaments i amb entrepans per emportar. Es van vendre un 40% menys d'entrepans que altres edicions.
 

Moment de la celebració dels 20 anys del Dijous Llarder amb tots els cuiners d'Osona Cuina. Foto: ACN.

Arxivat a