Llum verda per desplegar el projecte PRIMA a Gurb

La instal·lació d'assaig i validació d'energies renovables en entorns reals s'ubicarà en una parcel·la de 12.500 m² del municipi

La consellera Teresa Jordà durant la presentació del Projecte PRIMA a la FECS de Vic.
La consellera Teresa Jordà durant la presentació del Projecte PRIMA a la FECS de Vic. | ACN
Osona.com
17 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:13h
Gurb serà la seu del projecte PRIMA, una instal·lació industrial d'assaig i validació de tecnologies, productes i serveis d'emmagatzematge energètic i energies renovables, que impulsa la Generalitat. Inicialment, s'havia previst que s'instal·lés a Barcelona, però s'ha redimensionat i s'ha buscat un nou emplaçament més gran. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha signat aquest dijous el conveni per tirar endavant el projecte, que està previst que estigui llest en un any. La nova plataforma permetrà fer assajos en entorns reals de tecnologies energètiques i de productes que es troben en la fase prèvia d'introducció al mercat. Jordà també ha inaugurat la primera Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de Vic.

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presidit aquest dijous la signatura del conveni -amb els ajuntaments de Gurb i de Vic, el Consell Comarcal d’Osona i la Universitat de Vic- que ha de fer possible el projecte PRIMA, que impulsa l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i que ja hi ha destinat 3 milions. Jordà ha posat de relleu que el país té un repte molt important que és la transició energètica i considera que "sense la tecnologia no aconseguirem arribar als objectius que ens hem marcat". Sobre el centre PRIMA, la consellera ha explicat que "hi ha molts projectes que necessiten provar-se en espais reals per saber si són competitius o no i, per això, és tan important tenir un centre d'aquestes característiques a casa nostra".

La plataforma s'ubicarà en una parcel·la de 12.500 metres quadrats que ha cedit l'Ajuntament de Gurb al projecte. En concret, la plataforma PRIMA serà una instal·lació d'assaig i demostració en entorns reals de tecnologies energètiques i de noves solucions i productes en la fase prèvia a la seva introducció al mercat. Estarà integrada per diferents plantes pilot d'escala industrial on es podrà experimentar i validar projectes.

Els àmbits tecnològics que formaran part de les plantes pilot seran els sistemes d'hidrogen; l'electrificació i flexibilitat; les energies renovables i l'emmagatzematge;l'energia tèrmica; l'eficiència energètica; la mobilitat sostenible; i la bioenergia. Des de la conselleria d'Acció Climàtica calculen que la plataforma atraurà 42 projectes de recerca en els seus primers anys d'activitat.

L'equipament tindrà una orientació dual, ja que, d'una banda, facilitarà la investigació aplicada i el desenvolupament tecnològic i, de l'altra, prestarà serveis orientats al mercat. L'objectiu és convertir-se en una infraestructura de referència en la integració de renovables i emmagatzematge d'energia, i estimular la col·laboració amb institucions públiques, universitats, centres de recerca, empreses privades, agrupacions empresarials i comunitats energètiques.

El director de l'IREC, Joan Ramon Morante, ha apuntat que es tracta del primer centre d'aquestes característiques que hi ha al país. En aquest sentit, ha explicat que actualment hi havia un "gap" entre la recerca i l'arribada al mercat i, per això, la nova plataforma "oferirà uns serveis d'assaig i de verificacions de tecnologia perquè empreses o entitats que estan fent la transició energètica puguin verificar i comprovar tot allò que ens aporten de nou les energies renovables i la seva implantació".
 

La consellera Jordà durant la visita a la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de Vic. Foto: ACN.


Morante ha deixat clar que no només serà un centre on els investigadors i tecnòlegs facin assajos i verificacions, sinó que "estarà al servei de les empreses, que podran venir conjuntament amb els tècnics a realitzar verificacions". A més, Morante ha posat de relleu que la plataforma també tindrà una faceta de formació. Assegura que s'ha arribat a acords amb entitats de la comarca per oferir aquests serveis, ja que "sense tècnics i personal format no podrem abordar tot el que significa la transició energètica".

Estrena de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible
La 1a edició de la Fira de l'Energia i Construcció Sostenible de Vic ha començat aquest dijous al recinte firal El Sucre. La proposta és el resultat de la fusió de diversos esdeveniments firals relacionats amb el sector que ja se celebraven a la capital osonenca: la Fira de la Biomassa, el Saló del Biogàs, la Fira de l'Autoconsum Elèctric i la Fira de la Fusta Constructiva. Amb més d'una cinquantena d'expositors, el certamen pretén convertir-se en un punt de referència i busca promocionar l'ús d'energies renovables, així com la utilització de tècniques de construcció i rehabilitació sostenibles.

El certamen es divideix en tres grans àrees: la primera, amb fabricants, instal·ladors, distribuïdors, comercialitzadores, enginyeries i consultories relacionades amb l'autoconsum elèctric; la segona, amb empreses relacionades amb la biomassa i la gestió forestal, i la tercera, dedicada als professionals del sector de la bioconstrucció, que estan especialitzats en cases passives, en fusta constructiva, en assessoraments tècnics i arquitectònics i en nous materials de bioconstrucció, entre d'altres.

A banda de l'espai expositiu, la fira també compta amb activitats paral·leles com, per exemple, les jornades tècniques, on hi participen una setantena de ponents.

Tret de sortida al projecte Nova Energia Osona
Jordà també ha participat en la inauguració del projecte Nova Energia Osona (NEO), una iniciativa del Consell Comarcal d'Osona per impulsar la transició energètica a la comarca i assolir una reducció del 40% en les emissions de CO2 l'any 2026. El projecte consisteix en un conjunt de 609 mesures en l'àmbit de l'estalvi i l'eficiència i les energies renovables que impliquen els 50 municipis osonencs.

El projecte NEO preveu mesures en cinc grans àmbits de treball: l'energia tèrmica, l'energia elèctrica, la mobilitat, les comunitats energètiques i altres actuacions complementàries. Les accions van des de la instal·lació d'equips de biomassa fins a punts de recàrrega per a vehicles elèctrics o la construcció de cobertes fotovoltaiques.
Arxivat a