​Vic acaba d'endreçar l'administració

El ple aprova el projecte inicial de millora del carrer Botànic Micó i la creació del servei de bar de la biblioteca Pilarín Bayés

Núria Homs, en una imatge d'arxiu, va exposar les modificacions en la nova RLT de Vic.
Núria Homs, en una imatge d'arxiu, va exposar les modificacions en la nova RLT de Vic. | Josep M. Montaner
08 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:27h
El ple de l'Ajuntament de Vic va està marcat per l'aprovació de les modificacions de la Relació de Llocs de Treball (RLT). De fet, dels 121 dictàmens, 103 feien referència a aquest tema. El passat juliol, es va aprovar inicialment aquest instrument que permet endreçar les funcions, condicions i retribucions de cadascun dels treballadors de l'Ajuntament i de l'OFIM.

Aquest dilluns, tal com explicava la regidora d'Economia i Serveis Generals, Núria Homs, es portava a aprovació una modificació de l'RLT amb els recursos que s'havien presentat per part d'alguns treballadors de la plantilla de l'Ajuntament.

Els tres primers punts sobre l'RLT feien referència a les modificacions de denominació o adequació d'alguns llocs de treballs; a les jornades ampliades; i aquells llocs de treball previstos però no valorats. ERC va votar a favor en aquests tres dictàmens; el PSC va abstenir-se en el de les jornades; i Capgirem va abstenir-se en tots aquests punts.


Un centenar d'al·legacions
A partir d'aquí, es va procedir a la votació del centenar de punts que feien referència a les resolucions de llocs de treball concrets. Tal com destacava Homs, de les 101 al·legacions presentades, 48 provenen de la Guàrdia Urbana malgrat que les al·legacions siguin "idèntiques". Del total, només n'hi ha sis que demanen la nul·litat de l'RLT. La resta són persones que proposen una revisió o modificació del seu lloc de treball.

Tal explicava la regidora, al final "s'han modificat 83 subfactors dels més de 10.000 que hi ha i afecten 22 llocs de treball". En aquest sentit, destacava que la feina inicial d'aquest instrument estava "molt ajustada". Homs va afegir que un cop modificats aquests punts el pressupost de l'Ajuntament pot suportar l'increment de salari que es donarà en alguns casos.

L'equip de govern no va aconseguir el suport de la resta de grups en els punts de recursos de reposició. Tots es van abstenir. "No hem tingut la capacitat tècnica per poder-ho analitzar", deia el regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, subratllant que el nombre d'al·legacions era "molt elevat". Per la seva banda, des del PSC, Carme Tena destacava que tenien la sensació que si els treballadors no havien demanat la nul·litat, no se'ls tenia en compte.

Finalment, l'alcaldessa Anna Erra va tancar les intervencions subratllant que era un pas molt important, ja que feia dècades que es volia treballar en aquest instrument. "Es deixarà una RLT amb una administració endreçada i reforçada", concloïa.

Carrers asfaltats i projectes al carrer de la Fusina i al Botànic Micó
A més de l'RLT, la sessió plenària va estar marcada per l'aprovació de projectes urbanístics. D'una banda, es va aprovar definitivament el projecte de reurbanització del carrer de la Fusina. Tal com exposava la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, es tracta d'una iniciativa emmarcada en la "millora de l'Eixample Morató" i que està previst que tingui un cost de 285.000 euros. Des de Capgirem, que va votar en contra, es va criticar que no era una prioritat tenint en compte que feia relativament poc temps que ja s'havia adequat aquesta via.

També es va aprovar inicialment -i per unanimitat- el projecte de millora d'accessibilitat al carrer del Botànic Micó. Palmero exposava que es vol millorarl'accessibilitat, tant de vehicles com de vianants. Està previst que les obres tinguin una durada de tres mesos i la inversió sigui d'uns 165.000 euros. Aquesta iniciativa forma part de l'acord amb ERC per l'aprovació del pressupost del 2021. Precisament, Garcia apuntava que no estaven "convençuts" amb el projecte exposat. Malgrat que "no sabem si estarem a l'alçada del que s'esperava", els republicans van donar-los suport.

D'altra banda, també es va aprovar dos projectes de reasfaltats als carrers i dels polígons industrials de la ciutat. El regidor de Manteniment i Serveis i Medi Ambient, Albert Castells, exposava que s'havien de reasfaltar diversos carrers i que es farien en funció del seu estat i del volum de circulació que acullen. La inversió total de tot plegat s'enfila a gairebé 830.000 euros.

Els dictàmens van prosperar amb els vots a favor de tots els grups excepte Capgirem Vic que va votar-hi en contra. Carla Dinarès criticava que no veien clar "el calendari", ja que, tenint en compte els tempos, el reasfaltat cauria la primavera del 2023, en plena precampanya de les eleccions municipals. "Aquestes millores ja fa temps que s'haurien de fer i no ens sembla just que esperin a l'últim moment", deia Dinarès. Castells va respondre-li que si fos per ells, ja hi hauria les màquines al carrer, i que "l'administració té aquests terminis".

De l'aparcament al bar de la nova biblioteca
Durant el ple, també va prosperar l'expedient per a l'explotació de l'aparcament i la creació del servei de bar-restaurant a la biblioteca Pilarín Bayés. El primer punt, d'una banda, només va aconseguir el suport de l'equip de govern. L'oposició sempre ha criticat que s'externalitzi el servei d'un aparcament de 37 places de cotxe.

D'altra banda, es va aprovar definitivament la creació del servei de bar de l'equipament. Tal com explicava la regidora Bet Piella, durant el febrer s'acabaran de redactar els plecs i està previst que al març s'obri el concurs per regentar l'establiment. El dictamen va obtenir el "sí" de tots els grups. De fet, dels 121 que es van presentar, només set dictàmens es van aprovar per unanimitat.

Un servei de salut trans itinerant a Vic
Cal destacar que sí que es va obtenir la unanimitat en la moció presentada per JxCat per la implementació d'un servei de salut trans* itinerant a la Regió Sanitària de la Catalunya Central. Actualment, només Manresa compta amb un servei d'aquest tipus. Les persones d'aquest col·lectiu i de les comarques centrals -Osona, Berguedà, Anoia, Moianès i Solsonès- necessàriament s'han de desplaçar fins a la capital del Bages.

Tal com exposava la regidora d'Igualtat, Núria Vergés, en els darrers anys s'ha detectat "un increment" de les persones trans ateses al Servei d'Atenció Integral a les persones LGTBI (SAI) -de l'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal-. Per això, a través de la moció es va demanar "una aproximació" d'aquest servei a la ciutat per aquelles persones de Vic o comarca que puguin tenir dificultats de mobilitat per traslladar-se a Manresa.

Els grups de l'oposició, que van celebrar la moció, també van proposar que el servei fos íntegre i no itinerant. En aquest sentit, Capgirem va destacar la importància de fer un cens trans i de persones no binàries, que ajudaria a saber les necessitats del col·lectiu.
Arxivat a