El Collsacabra es planta contra la decisió del Govern de no fer l'institut escola de l'Esquirol el curs vinent

Educació estudiarà si és viable crear el centre d'aquí a dos anys

Alumnes del Cabrerès preparen una pancarta per rebre la visita del Departament d'Ensenyament el 17 de febrer.
Alumnes del Cabrerès preparen una pancarta per rebre la visita del Departament d'Ensenyament el 17 de febrer. | ACN
Osona.com
07 de febrer del 2022
La decisió del Govern de no tirar endavant, almenys de moment, l'institut escola de l'Esquirol ha caigut com una galleda d'aigua freda al municipi, especialment entre les famílies d'infants de sisè. Preveien que els seus fills inaugurarien el centre el curs vinent, tal com el Departament d'Educació els hi havia promès, però ara el Govern s'ha fet enrere i no serà així. Per això, han decidit plantar-se i mostrar el seu rebuig contra aquesta decisió. No descarten cap mesura, però de moment faran arribar una carta al Departament defensant els seus arguments. "Estem d'acord que hem de frenar el despoblament i afavorir l'arrelament de la població, i l'institut escola és d'una necessitat imperiosa", defensa l'alcalde, Àlex Montanyà.

Amb més de 2.000 habitants, l'Esquirol té una única escola. És d'una línia i hi van entre 150 i 160 alumnes del municipi, i també dels nuclis de Cantonigròs, Sant Martí Sescorts, Sant Julià de Cabrera, Tavertet, Rupit i Pruit.

Les famílies del centre van començar a reclamar l'institut escola fa tres anys, el 2019. El 2020 van rebre l'informe favorable dels Serveis Territorials d'Ensenyament, i el projecte va tirar endavant amb la previsió de fer-se realitat el curs 2023-2024. De fet, l'Ajuntament ja havia aprovat una partida del pressupost de 70.000 euros per a la redacció del projecte executiu i ja tenia els terrenys preparats per acollir el nou centre. Però tot s'ha torçat quan falta poc més d'un mes per fer les inscripcions del curs vinent. El Departament d'Educació ha comunicat ara que es fa enrere, almenys de moment, i el nou centre no serà una realitat el curs vinent. Segons un comunicat del departament, Educació estudiarà la viabilitat del nou centre de cara al curs 2024-2025.

La decisió no ha agradat gens a la comunitat educativa ni tampoc a les famílies, especialment les de la vintena d'alumnes de sisè, que ja es veien cursant primer d'ESO al nou centre. Tant la comunitat educativa com les famílies creuen necessari el projecte d'institut escola per oferir una continuació als projectes d'innovació iniciats al centre, també perquè el pas de primària a secundària no sigui "tan brusc". Per altra banda, les famílies posen sobre la taula el fet que l'escola acull alumnes d'altres nuclis i el nou institut escola a l'Esquirol els evitaria desplaçaments llargs i poder començar la jornada en horaris més adequats.

En tot cas, els pares del centre han decidit plantar-se contra la decisió, i estan disposats a arribar fins on calgui per fer que el Departament d'Educació reconsideri la decisió. De moment, tenen previst fer arribar una carta al Departament, i també han preparat pancartes per al pròxim 17 de febrer, quan tenen previst rebre la visita de representants d'Educació al centre.