Arrenquen les obres del nou Centre d'Oncologia Radioteràpica de Granollers

L'equipament estalviarà 16.000 desplaçaments anuals des del Vallès Oriental i Osona per rebre tractament a Barcelona

La primera pedra del Centre d'Oncologia Radioteràpica.
La primera pedra del Centre d'Oncologia Radioteràpica. | Ajuntament de Granollers
NacióGranollers
04 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:22h
Aquest divendres, Dia Mundial contra el càncer, han començat oficialment les obres del nou Centre d’Oncologia Radioteràpica de Granollers, adreçat als pacients de l'eix de la C-17, del Vallès Oriental i Osona. L'equipament, considerat un edifici satèl·lit de l'Hospital Clínic de Barcelona, es preveu que estigui en funcionament a mitjans de l'any que ve en un bloc construït a tocar de l'Hospital de Granollers.

Serà un centre de 1.500 m2 amb tecnologia d'última generació, amb dos acceleradors d'alta energia i un equip de tomografia computada (TAC). Amb aquest equipament, el Departament de Salut estima que cada any s'estalviaran 16.000 desplaçaments de veïns d'aquest territori que fins ara necessiten rebre tractament contra el càncer a hospitals de Barcelona.

El nou centre de radioteràpia està finançat per Salut, la Diputació i l'Ajuntament de Granollers, i construït en uns terrenys cedits per la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers. Les quatre institucions han col·locat aquest divendres la primera pedra de l'edifici. Amb aparells d'última generació, es preveu que el centre pugui administrar tractaments per a tots tipus de càncers, arribant a 900 pacients cada any.

Hi haurà dos acceleradors lineals, cadascun dels quals estarà preparat per a 450 tractaments d’alta precisió utilitzant tècniques com la modulació d'intensitat (IMRT/VMAT) i la radioteràpia guiada per la imatge (IGRT). També es desplegaran tècniques de control i sincronització del moviment respiratori (Gating), que possibiliten la monitorització i sincronització de la respiració quan s'administra el tractament -especialment indicades en càncer de mama i de pulmó-.

Al mateix temps, disposarà d’un TAC per a la preparació i planificació dels tractaments, que incorpora un sistema 4D per a l’adquisició del moviment respiratori, així com hi haurà una zona de consultes externes per visitar els pacients. La segona planta de l'edifici s'aprofitarà per reubicar el servei de diàlisi de l'Hospital de Granollers en un espai diàfan i més lluminós que l'actual.

Un equipament "imprescindible"
El nou equipament ha estat especialment celebrat per l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, que ha definit el centre com a "imprescindible" per atendre les necessitats del Vallès Oriental i Osona. Mayoral ha assegurat que aquest edifici satèl·lit del Clínic permet a l'eix de la C-17 "sortir de la incomoditat sanitària" en què es troba ara.

Mayoral ha lloat la col·laboració del CatSalut, la Diputació de Barcelona i l'Hospital Clínic per tirar endavant l'obra, de la qual en va haver les primeres converses fa sis anys. Al seu torn, el director del Clínic, Josep Maria Campistol, ha recordat que els propers anys es preveu que el 50% de malalts de càncer necessitaran tractament amb radioteràpia, motiu pel qual ha destacat la importància "d'oferir els tractaments el més a prop possible, amb cura i amb sostenibilitat".

Per la seva part, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recordat l'estat "delicat" en què els pacients del Vallès Oriental i Osona s'han de desplaçar ara Barcelona per rebre tractament contra el càncer, de manera que ha celebrat especialment els beneficis emocionals que tindran amb el nou centre.

Argimon ha remarcat la importància d’anar recuperant progressivament la normalitat en el diagnòstic i l’atenció a les patologies no covid, i que la xarxa d’atenció disposi de més equipaments "per atendre aquestes patologies amb criteris d’accessibilitat i equilibri territorial".

Al mateix temps, el conseller ha ressaltat les inversions que Salut ha fet els darrers anys i que preveu seguir fent de forma imminent a Granollers. L'objectiu, ha dit, és millorar l'atenció als pacients però també oferir més recursos "per retenir el talent dels professionals i, si és possible, captar-ne de nous".

L'acte d'aquest divendres també ha comptat amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; el director general de l’Hospital General de Granollers, Rafael Lledó; la secretària general de Salut, Meritxell Masó, la secretària d'Atenció Sanitària i Participació, Meritxell Budó; i Anna Aran, gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut.