​Un espai de noves oportunitats per als joves a Manlleu

L'ENOM, que fa més d'un any que funciona, ofereix recursos formatius i de feina a joves sense estudis ni feina

L'Espai de Noves Oportunitats està ubicada a l'Escola d'Adults de Manlleu
L'Espai de Noves Oportunitats està ubicada a l'Escola d'Adults de Manlleu | Aj. de Manlleu
03 de febrer del 2022
El 2020, quan va esclatar la pandèmia de la Covid, Manlleu va crear l'Espai de Noves Oportunitats de Manlleu (ENOM). Aquest dimarts, en roda de premsa, es va presentar oficialment aquesta iniciativa que ofereix recursos formatius, d'orientació i de recerca de feina a joves majors de 16 anys que no estudien ni treballen.

Tal com subratllava el regidor de Joventut, Eduard Robles, "l'atur juvenil i l'abandonament escolar és un dels grans problemes" que té Manlleu, com molt altres municipis d'arreu. Per tot això, el nou espai té per objectiu unificar les possibilitats dels joves en l'àmbit educatiu i de recerca de feina. Segons Robles, les claus de l'èxit d'aquest espai és "la transversalitat" i "el treball en xarxa" per unificar els diversos recursos.

Precisament, aquest nou espai, que és fruit de les polítiques públiques locals de tres regidories, va néixer amb el treball transversal del servei de Joventut, de Promoció Econòmica i d'Educació i té per objectiu donar una resposta més integral i completa a les persones joves de la capital del Ter.

A més de joves de Manlleu, el projecte dona cobertura a altres poblacions veïnes com les Masies de Roda, Roda de Ter, les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, l'Esquirol, Tavertet i Rupit-Pruit.

Els recursos donen resposta al jove
Per la seva banda, Rafa Cuenca, regidor d'Educació, explicava els diversos recursos que s'ofereixen als joves. Es tracta de programes de formació i inserció en hostaleria i mecanització, cursos de català, preparació per a l'accés a CFGM, etc. El regidor reiterava que es tracta d'una "atenció integrada" i, per tant, "analitzem les seves necessitats i els recursos es coordinen per donar resposta".

Cuenca també apuntava que l'ENOM està vinculat a diversos projectes estratègics que impulsa Manlleu en l'àmbit de l'educació i l'orientació, com "Manlleu, ciutat educadora", "Manlleu ciutat orientadora", Pla estratègic de l'FP Osona, i el pla de prevenció i atenció a l'absentisme i l'abandonament escolar de Manlleu, entre altres.

Més de 300 joves han passat per l'ENOM
Durant aquest any i mig de funcionament, l'ENOM ha atès 94 joves el 2020 i 225 el 2021. 319 en total. El darrer any, tal com explicava Betlem Parés, coordinadora Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica, més de la meitat de joves atesos (140) han participat en programes i recursos que els ha ofert aquest espai.

D'altra banda, també s'han fet 85 acompanyaments individuals. Tal com destacava la coordinadora, es tracta d'un "projecte consolidat amb ganes de créixer".

A més d'aquestes xifres, també s'han portat a terme accions preventives a centres eductius de secundària de Manlleu. Al nou espai, ubicat a l'Escola d'Adults, hi treballen dues tècniques, una d'educació i l'altra d'ocupació.
Arxivat a