Santa Eugènia de Berga celebra un lluït passant dels Tres Tombs

Tot i la pandèmia, unes 3.000 persones van assistir a l'acte central de la Festa dels Tonis

El passant dels Tres Tombs a Santa Eugènia de Berga, aquest diumenge.
El passant dels Tres Tombs a Santa Eugènia de Berga, aquest diumenge. | Aj. de Santa Eugènia de Berga
Osona.com
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:55h
Santa Eugènia de Berga va celebrar el cap de setmana passat una lluïda Festa dels Tonis. La cirereta del pastís d'aquesta 133a edició va ser, com sempre, el passant dels Tres Tombs de diumenge.

Tot i la situació derivada de la Covid, l'edició d'enguany va aplegar 170 cavalls, 50 carros, 40 voluntaris i unes 3.000 persones de públic repartides pels carrers del poble. El passant, que va poder fer el seu recorregut habitual en un dia molt assolellat, estava encapçalat pels Grallers i Timbalers de Vic, les abanderades i els pubills del poble.

Les encarregades de donar el tret de sortida al passant dels Tres Tombs van ser Montserrat Sentmartí i Lourdes Galbany, mestres de l’Escola Jacint Verdaguer, amb la lectura del pregó. Rosa Vestit, delegada del Govern a la Catalunya Central, també va assistir-hi.

Tot i que enguany, per la situació derivada de la Covid, es van ajornar alguns actes programats, com la Festa TonisJoves i el sopar i ball popular, no hi van faltar els actes més tradicionals. Es tracta de l'esmorzar de traginers, que, a primera hora del diumenge, va donar forces als participants per acabar d’engalanar els carruatges i preparar els animals. 

La Festa dels Tonis va començar el divendres al vespre amb la inauguració de l'exposició de Jordi Cassany a l'església nova. La tarda del dissabte es va fer l’entrega de premis del XXIV concurs de dibuix infantil al gimnàs de l’escola. El punt final de la celebració va ser el diumenge a la tarda, després del passant, amb la ballada i audició de sardanes.