​Cs, PP i Vox fan front comú a Vic contra la immersió lingüística

Partits i "Escuela de Todos" acusen l'Ajuntament de "sectarisme" i reclamen l'aplicació de la sentència pel 25% de castellà

Recollida de signatures contra la immersió lingüística al barri del Remei a Vic.
Recollida de signatures contra la immersió lingüística al barri del Remei a Vic. | ACN
Osona.com
31 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:28h
Representants de Cs, PP, Vox i l'entitat "Escuela de Todos" van fer pinya aquest diumenge al mercat del barri del Remei de Vic, des d'on van demanar "posar fi" a la immersió lingüística a l'escola. Els partits i l'entitat exigeixen l'execució immediata la sentència que obliga les escoles a fer el 25% de les classes en castellà. La presència de les forces constitucionalistes a Vic ha estat precedida per la polèmica generada arran de l'oposició de l'Ajuntament perquè PP, Cs i "Escuela de Todos" posés carpes informatives sobre el model lingüístic. Tant l'entitat com els partits acusen el consistori de "sectarisme" en un matí sense incidents malgrat les "expectatives" generades pel gran desplegament policial i la gran presència de mitjans de comunicació.

De fet, la portaveu d'"Escuela de Todos", Ana Losada, es mostrava molesta pel fet que es pensés que la seva presència a Vic podia generar "tensió" a la ciutat: "Només venim a informar que hi ha una sentència que s'ha d'aplicar i a animar a les famílies a sumar-se a la demanda col·lectiva".

Losada va reivindicar la fi de la immersió com una victòria per a la "igualtat de drets lingüístics". L'entitat, però, assumeix que la Generalitat "desobeirà" la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i avisava el govern espanyol que haurà d'actuar a Catalunya per evitar que l'estat de dret es posi en "greu risc".
 

Recollida de signatures contra la immersió lingüística al barri del Remei a Vic. Foto: ACN.


"L'escola ha de canviar i la immersió ha d'acabar", insistia Losada, que es felicitava per l'acceptació que te la seva proposta. Segons l'entitat, s'han superat ja les 300 adhesions a la demanda col·lectiva contra la immersió. "Volem una escola que ens representi a tots i ningú està en contra del català", afirmava.

En la mateixa línia es posicionaven els partits polítics que aquest diumenge van fer acte de presència a Vic per donar suport a l'entitat que promou la fi de la immersió a l'escola. El líder provincial del PP, Manu Reyes, va reclamar un "canvi en el sistema educatiu" i que "planti cara al separatisme".

Des de Vox, el diputat Manuel Acosta qualificava l'escola catalana de "sinistra, cínica i que segrega" alhora que reivindicava el dret als infants a estudiar en espanyol. Acosta creu que a partir de la sentència sobre el 25% de castellà a les aules es pot començar a "recuperar la llibertat" i va demanar al govern espanyol que apliqui el 155 si el Govern desobeeix.
 

La parada de Ciutadans al Remei. Foto: ACN


Polèmica per les carpes a Vic
La presència de PP, Cs, Vox i Escuela de Todos a Vic ha estat precedida per la polèmica generada pel rebuig de l'Ajuntament a que PP, Cs i "Escuela de Todos" instal·lessin carpes al municipi per defensar la immersió lingüística. El consistori havia denegat les tres peticions que havia rebut i ja la setmana passada l'acte del PP va acabar amb aldarulls.

L'entitat va acabar renunciant a la petició i per aquest diumenge havia comunicat que es concentraria al mateix lloc on volia instal·lar la carpa per tal d'esquivar el rebuig municipal. Per la seva part, Cs va recórrer a la justícia, que dijous li va acabar donant la raó per tal d'instal·lar la carpa.

Davant de tot això, l'entitat i els partits han acusat l'Ajuntament de Vic de "sectari". Losada assegurava que malgrat que Vic no és com altres poblacions metropolitanes, però on també "hi ha persones en contra de la immersió" que s'han apropat a la seva carpa a signar.

Més dur es mostrava el líder de Cs, Carlos Carrizosa, que titllava de "totalitària" l'actitud de l'alcaldessa, Anna Erra. "És impensable que no es puguin posar carpes contràries al que pensa l'Ajuntament", etzibava. Carrizosa va aplaudir el caràcter "acollidor" de la població i va recordar que només hi ha incidents quan "activistes separatistes venen a rebentar els actes".
Arxivat a