​Bars i restaurants de Vic viuen l'adeu del passaport Covid entre resignació i alliberament

Els restauradors asseguren que feia dies que esperaven la mesura

Clients a les terrasses dels bars de la plaça Major de Vic, aquest divendres al matí.
Clients a les terrasses dels bars de la plaça Major de Vic, aquest divendres al matí. | ACN
Osona.com
28 de gener del 2022
Presentar el passaport Covid per entrar a un bar o un restaurant ja no és obligatori a Catalunya. Els restauradors amb qui ha parlat l'ACN aquest divendres valoren positivament el canvi de criteri. Des del bar La Plaça de Vic, un dels cambrers, l'Albert, ha assenyalat que s'ha sentit "alliberat" amb l'aixecament de la restricció.

La mesura s'ha començat a aplicar aquesta mitjanit després que es publiqués al Diari Oficial de la Generalitat. Malgrat això, alguns clients "despistats" del bar La Plaça encara mostraven el passaport esperant l'escaneig. Entre els clients, visions més dividides. D'una banda, contents, però també n'hi ha d'altres, com l'Andreu, que ha destacat la "seguretat" que li donava.

"Fa dies que ho estàvem esperant, estàvem molt putejats". Així de contundent s'ha mostrat en Fox, propietari del bar "Més k pintxos" de la Plaça de Vic, aquest divendres davant el micròfon de l'ACN. Per aquest restaurador, els bars i restaurats "no han tingut cap culpa" en l'augment dels contagis. Precisament, ha reivindicat la "protecció" que han ofert des de l'inici de la pandèmia a tots els seus clients amb les mesures que han pres, com per exemple oferir-los gel i també amb l'acurada desinfecció que feien al local. Segons ha recriminat, el fet d'haver d'escanejar el passaport els representava "una trava més".
 

El gerent del bar Cal Tuset de Vic, en Ramon, prepara un cafè per un client. Foto: ACN.


Des del bar Cal Tuset, el seu gerent, en Ramon, ha explicat que ara la restauració estava en un punt que si el passaport Covid hagués durat una setmana més, "no hagués passat res". "Els clients ja estaven acostumats i nosaltres no hem perdut clientela", ha apuntat. D'altra banda, aquest restaurador és del parer que l'augment de casos de les darreres setmanes no ha tingut a veure amb el certificat.

L'Albert, un cambrer del bar La Plaça, ha explicat en declaracions a l'ACN que malgrat era necessari demanar el passaport a la seva clientela, el procediment era molt "engorrós". I, en aquest sentit, ha dit que aquest divendres quan ha començat a treballar s'ha sentit "alliberat". També ha explicat que algun client s'ha acostat al bar aquest matí amb el passaport obert al mòbil. "Després de tant conyàs amb el document, ara no cal?", li ha replicat un client despistat.

Fi a una mesura "discrimatòria" o "essencial"
Entre els clients hi ha més diversitat d'opinions, també segmentades per edats. En el cas del Raül i la Maria, dos clients joves que aquest divendres al matí esmorzaven tranquil·lament al sol de la plaça Major, han celebrat la notícia. "En alguns locals ni me'l demanaven", ha dit en Raül. "Al final la gent ja estava cremada", ha dit resignat. La Maria també s'ha mostrat molt crítica amb el passaport Covid. "És una mesura que no s'hauria d'haver implementat mai, perquè el document no impedeix el contagi", ha assenyalat. Per aquesta jove, el passaport ha estat una mesura "discriminatòria per la gent que ha decidit lliurement no vacunar-se".

D'altra banda, l'Andreu, un client de més edat que aquests dos joves, s'ha mostrat partidari del passaport. Des del seu punt de vista, "ha ajudat molt en una cosa essencial, que és la vacunació". En el seu cas, a més, el passaport també li ha ofert "més seguretat" els cops que ha sortit a un restaurant o un bar durant aquest temps.
 

Interior del bar La Plaça de Vic, aquest divendres al matí. Foto: ACN.


Una mesura que s'ha allargat durant dos mesos
A partir d'aquesta mitjanit s'ha acabat l'obligatorietat de presentar el passaport Covid als bars i restaurants, una mesura que va entrar en vigor el 24 de novembre passat. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar aquest dijous la nova resolució de mesures contra la Covid, que elimina la majoria d'aquestes restriccions i estableix la supressió del passaport als locals i establiments on era necessari fins ara. També s'acaben les limitacions en els aforaments a la restauració.

La decisió s'ha pres en un moment en què, malgrat que la variant òmicron continua assolint rècords de contagis, les UCI estan estabilitzades i baixa el nombre de visites als centres d'atenció primària. A més, des de Salut s'ha reconegut que amb l'aparició de la variant òmicron s'ha modificat l'efectivitat del passaport Covid, ja que bona part de la ciutadania torna a ser susceptible de contagiar-se encara que s'hagin vacunat o hagin passat la malaltia.

El certificat Covid, que verifica que la persona ha sigut vacunada contra la Covid-19, va entrar en vigor per accedir a l'interior de bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran a Catalunya el 24 de novembre passat. Va haver-hi un primer intent uns dies abans que es va haver de suspendre per l'allau de peticions.

Arxivat a