Llet d'Osona a un preu com cal

Bon Preu inicia una prova pilot per comercialitzar la llet de les cooperatives de la comarca a un preu just

Una de les ampolles de llet dels Vaquers Plana de Vic que distribueix Bon Preu.
Una de les ampolles de llet dels Vaquers Plana de Vic que distribueix Bon Preu. | Adrià Costa
25 de gener del 2022
Actualitzat el 28 de gener a les 16:18h
En el darrer any, el sector lleter ha reclamat per activa i passiva un preu just de la llet. A principis d'estiu, les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona van reunir-se amb Bon Preu. A resultes d'aquesta trobada, la companyia d'Osona va decidir que comercialitzarien la llet d'aquestes cooperatives a través la seva marca Terra i Tast.

Aquesta idea, que es va materialitzar a finals de 2021, està en fase de proves. Així ho confirmen fonts de l'empresa, apuntant està en una fase pilot molt incipient. Un cop es tingui més informació sobre la rebuda per part dels clients s'explicarà amb més detalls.

La llet dels Vaquers Plana de Vic -nom amb el qual es comercialitza la llet de les dues cooperatives- es pot trobar en un format d'un litre i en una ampolla de plàstic 100% reciclable. Té un preu de 0,99 cèntims d'euro per al consumidor, que pot escollir entre sencera i semidesnatada. Aquesta llet és envasada a Barcelona a la planta de Cacaolat.

Des de les cooperatives fan una bona valoració de la iniciativa. Daniel Bassas, portaveu de la cooperativa Plana de Vic i Vaquers d'Osona, explica que estan "molt contents" i subratlla que es tracta d'"una aposta catalana molt important".

Llet, a un preu com cal
Bassas insisteix que la companyia els paga la llet a "un preu just". En concret, els hi compren a 41,5 cèntims el litre, un preu que permet cobrir els costos de producció als pagesos. Així ho reivindica l'envàs de l'ampolla: "A un preu com cal". El primer lot que han venut és de 25.000 litres. 

Precisament, al llarg del 2021, els ramaders s'han manifestat per reclamar un preu just arreu del territori. Una de les protestes més sonades va ser la d'aquest estiu al Mercadona de Vic on van abocar llet, fems, palla i aigua. Les cooperatives actualment estan cobrant la llet a 34,2 cèntims de mitjana.

El portaveu de les cooperatives recorda que el sector lleter segueix en un moment "delicadíssim" amb la pujada de preus de les matèries primeres. Moltes granges han de tancar perquè no poden fer front a aquest increment. Per això, estan esperançats amb aquesta iniciativa. "Són solucions a llarg termini que permeten assegurar les explotacions", conclou.

La iniciativa ha tingut molt ressò a les xarxes socials i en alguns establiments de Bon Preu i Esclat les prestatgeries s'han buidat d'aquesta llet dels Vaquers de la Plana de Vic. 
 
Arxivat a