El sector porcí català acaba el 2021 amb preus en origen inferiors als costos de producció

Unió de Pagesos destaca la incertesa en l’àmbit econòmic i el repte d’assumir noves obligacions ambientals

A Catalunya hi ha 5.497 granges porcines.
A Catalunya hi ha 5.497 granges porcines. | ACN
NacióGarrotxa
16 de gener del 2022
Unió de Pagesosadverteix que l’any 2021 ha tancat amb valors positius per al sector porcí a Catalunya, amb una mitjana de 0,02 euros per quilo de carn, però els últims mesos ha derivat cap a un escenari molt negatiu: el preu de cost al desembre es va situar en 0,132 euros per quilo, bàsicament per l’augment del cost del pinso, que ha arribat als 0,362 euros la tona, mentre que el preu de venda de la carn de porc dels darrers dos mesos i mig és baix: 0,102 euros per quilo. Durant el desembre, la mitjana de pèrdues es calcula en 0,33 euros per quilo, segons la informació de SIP Consultors.
 
Pel que fa als sacrificis i les exportacions, les dades es mantenen amb una tendència similar a la d’anys anteriors: Catalunya ha sacrificat 2,05 milions de tones i ha exportat 1,63 milions de tones, el 79% de la producció, segons SIP Consultors. La Xina continua sent el principal destí de les exportacions porcines però a un ritme més lent, ja que segons diferents informacions, sembla haver recuperat una part de la producció pròpia.
 
Unió de Pagesos recorda que a aquesta situació de comerç internacional s’afegeix la preocupació per la difusió de la pesta porcina africana (PPA), malaltia que no afecta les persones, per bé que limita el comerç internacional de carn i productes porcins. Aquesta setmana s’ha declarat un primer brot en porc senglar a la regió del Piemont, al nord d’Itàlia, prop de França, que se suma a la situació d’Alemanya, amb més de 3.000 brots de PPA, bàsicament en porcs senglars, fet que demostra la facilitat de difusió del virus a través d’aquests animals. En aquest sentit, Unió de Pagesos insisteix a extremar les mesures de bioseguretat a les granges porcines i en el transport animal, així com la necessitat de controlar la població de porcs senglars per minimitzar el risc.
 
El sindicat també reclama al Govern espanyol que treballi per aconseguir un acord de regionalització similar al què ha arribat França amb la Xina, que preveu que, en cas detectar-se un brot de PPA, la limitació de les exportacions afectaria la zona amb casos de PPA però no a tot l’estat.
 
D’altra banda, l’entrada en vigor de l’actualització del Reial decret d’ordenació porcina el 2020 inclou noves exigències mediambientals per als ramaders. Aquesta norma perllonga la limitació de la mida de les granges (720 unitats de bestiar major), estableix distàncies mínimes entre granges i ampliacions de granges porcines, i introdueix requisits per a millorar la gestió ambiental tot reduint les emissions de les granges porcines, fonamentalment amoníac, a través de l’aplicació de millors tècniques disponibles (MTD). Aquestes exigències mediambientals s’afegeixen als compromisos establerts en el Decret de fertilització (eliminació de ventall, conductímetre i GPS, entre altres).
 
Altres projectes de normatives com l’esborrany del reial decret per a la nutrició sostenible en sòls agraris també afectarà la gestió ambiental de les granges porcines. Unió de Pagesos demana a l’Administració criteris clars i proporcionats per aplicar les millores necessàries a les granges però que les exigències no siguin superiors a les europees en cap cas.
 
El sindicat també recorda el valor social i territorial de les granges porcines a Catalunya, on la ramaderia ha estat un complement de moltes finques agràries. El 65% de les granges porcines tenen en aquest sector la principal font d’ingressos de la finca agrària, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

El titular de la granja porcina pot treballar en règim lliure (el ramader té cura dels animals i és propietari del bestiar) o bé integrat (no té la propietat del bestiar). El 81% de les granges porcines catalanes estan situades en municipis rurals de menys de 5.000 habitants; quasi la meitat de les granges d’engreix (un 49%) tenen una capacitat inferior a 1.000 animals, i un 43% de les granges tenen entre 1.000 i 4.000 porcs engreix. En total, a Catalunya hi ha 5.497 granges porcines, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

El responsable nacional del sector Porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, i el responsable de Sectors Ramaders del sindicat, Jordi Armengol, han explicat aquestes qüestions en roda de premsa, el primer des de Lleida, i el segon, telemàticament.