​Pacte entre ERC i la CUP pel pressupost a Torelló

Els comptes, que pugen a 21 milions, tenen com a eixos principals les polítiques d'ecotransició, de benestar social i d'igualtat

Durant la presentació del pacte aquest dijous
Durant la presentació del pacte aquest dijous | Aj. de Torelló
13 de gener del 2022
Nou acord entre ERC i la CUP a Torelló. Aquesta vegada per tirar endavant el pressupost del 2022, que està valorat en més de 21 milions d'euros. En declaracions a Osona.com, l'alcalde Marçal Ortuño (ERC-Junts per Torelló) remarca que s'ha aconseguit "un pressupost expansiu" amb "polítiques molt bones" per al municipi i que s'ha anat bastint amb els espais comuns dels dos projectes polítics.

Ortuño reconeix que ha estat "relativament fàcil" arribar a l'acord i en cap cas ha estat una negociació de mercadeig i subhasta, sinó d'ajustar quantitats i prioritats. Després del "sí" de la CUP als pressupostos, "ha estat un procés natural".

En aquest mateix sentit, es pronuncia el regidor Jordi Casas, de la CUP Torelló-Som Poble, que destaca que hi ha hagut "molta entesa" en la majoria de propostes, malgrat que no han coincidit en aspectes d'"habitatge i mobilitat". "Més que partides econòmiques, hem fet moltes propostes en polítiques socials", destaca el regidor.

El pacte als pressupostos arriba després que l'any passat ambdós partits formalitzessin un acord de col·laboració per tirar endavant dos projectes conjuntament: l'espai dona i el projecte del Centre Cultural el Club. Precisament, aquestes dues iniciatives tenen un paper destacat al pressupost que s'ha d'aprovar dilluns vinent en un ple extraordinari.

Ecotransició, benestar social i civisme
Del pressupost, l'alcalde explica que es treballarà en l'espai feminista amb la contractació d'una tècnica d'igualtat. D'aquesta manera es vol començar a treballar perquè l'espai físic sigui una realitat el 2023. Casas apunta que és un dels punts que ha tingut més pes a l'hora de negociar.

L'alcalde també destaca que un 16% del pressupost (3,5 milions) anirà destinat a educació, cultura i a les obres del Centre Cultural del Club. Ortuño apunta que el pressupost creix un 9% més que l'exercici anterior, "sense fer créixer la pressió fiscal".

L'acord es basa en tres eixos principals: ecotransició (815.000 euros) amb l'aposta pel pla energètic comarcal i la creació de comunitats energètiques; benestar social (664.000 euros, dels quals 100.000 van destinats a emergència social); i seguretat i civisme (227.000 euros), per potenciar accions de cohesió i respecte als espais públics.

Des de la CUP, Casas subratlla que s'han acordat altres accions com ajuts per a les activitats extraescolars i casal d'estiu; una partida per fer un estudi de la xarxa de carril bici; la creació de la comissió per desenvolupar el projecte d'escola de carrossaires; la prescripció social; abordar el canvi de nom de la plaça Josep Vidal; i duplicar la partida de cooperació, entre altres.

Arxivat a