Oposició veïnal a Sant Vicenç de Torelló per l'ampliació de Mafriges

Una plataforma vol portar al contenciós les actuacions, que l'escorxador considera que minimitzaran les molèsties

L'empresa de Mafriges, a Sant Vicenç de Torelló
L'empresa de Mafriges, a Sant Vicenç de Torelló | Adrià Costa
13 de gener del 2022
Actualitzat a les 16:46h
Polèmica a Sant Vicenç de Torelló per l'ampliació de l'escorxador Mafriges, situat molt a prop d'habitatges. El novembre passat, l'Ajuntament va aprovar el projecte de reparcel·lació de la primera fase de les obres. Aquests treballs estaven contemplats a un conveni que empresa i consistori van signar el 2014 i també estaven subjectes al POUM, que ja és vigent.

Davant d'aquests fets, una trentena de veïns s'han unit en una plataforma per aturar les actuacions que, segons ells, permet l'empresa gairebé duplicar la superfície. "Aquest escorxador té la vocació de créixer i créixer", diuen des del grup, que es mostren "amoïnats i preocupats" pel que pot representar: més sorolls i més pudors.

La plataforma veïnal de Sant Vicenç ha presentat diversos recursos a l'Ajuntament per aturar-ho, però s'han desestimat. Per això, han fet un pas més i volen tirar endavant un contenciós administratiu, que ha de valorar si des de l'administració -l'Ajuntament- s'ha fet el procés de forma correcta. Per presentar-lo, però, necessiten diners per finançar el procés i per això han obert una campanya de micromecenatge.

"No pretenem que tanquin, però no volem que creixi més", expressen des de la plataforma. "És un poble molt petit i aviat serà més gran l'escorxador que el poble", lamenten.

L'empresa reitera que no s'amplia l'escorxador
Des de l'empresa, lamenten el rebombori i remarquen que fa anys que treballen per reduir les molèsties al veïnat. Subratllen que, precisament, les actuacions contemplades al conveni van encaminades en millorar la convivència.

A més, també asseguren que en cap cas no s'augmenta la superfície de l'escorxador, sinó la de les sales blanques. De fet, aquesta fase del pla urbanístic es desenvolupa a la façana sud, és a dir, una zona més allunyada dels habitatges.

"S'ha de conviure amb l'escorxador de la millora manera possible"
Per la seva banda, l'alcalde Èric Sibina recorda que les actuacions van lligades a un conveni signat el 2015, que es va trobar en accedir a l'alcaldia, i estan incloses al POUM. En aquest sentit, subratlla que quan es va portar el planejament urbanístic a aprovació definitiva no es va rebre cap al·legació.

Sibina aprofita per remarcar que l'Ajuntament té la competència urbanística mentre que la competència sobre l'activitat és de l'OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada) de la Generalitat, que "serà qui els acabarà donant permís o no".

A més, apunta que les actuacions són de millora. Per exemple, "l'ala de la triperia passa a la part de baix", que quedarà més apartada dels veïns. A més, "l'escorxador no creix en nombre de matança", reitera.

Sobre el procediment que vol presentar la plataforma, l'alcalde es mostra tranquil i, si finalment, arriba a un jutjat, confia que el tombin. "Els tècnics han actuat correctament i els procediments han estat els correctes", reitera.

"Tenim un escorxador al mig del poble i s'hi ha de conviure de la millora manera possible", diu l'alcalde, remarcant que des de l'Ajuntament han "apretat" l'empresa perquè compleixi els reglaments i no ocasioni molèsties als veïns. De fet, al mateix web de l'ajuntament es va habilitar un apartat de queixes. "Actualment, n'hi ha molt poques", conclou.

Arxivat a