​Vic regula de nou la plusvàlua

El ple aprova per unanimitat participar en el projecte de l'Institut de Recerca en Energia per testar diferents sistemes a Gurb

El primer ple del 2022 va tornar-se a celebrar de forma telemàtica
El primer ple del 2022 va tornar-se a celebrar de forma telemàtica | YouTube
11 de gener del 2022
Actualitzat el 13 de gener a les 10:49h
L'Ajuntament de Vic va celebrar aquest dilluns el primer ple del 2022, que torna a ser telemàtic per la mala situació epidemiològica. La sessió va estar marcada per l'aprovació provisional de la modificació de l'ordenança fiscal que regula l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, és a dir, la plusvàlua.

Tal com exposava la regidora d'Hisenda, Núria Homs, després que el passat octubre el TC tombés l'impost de plusvàlues que cobren els ajuntaments, el ple va modificar l'ordenança fiscal i adaptar-la al decret llei del novembre.

La regidora va explicar que tot segueix "bastant igual" i va destacar que hi ha dos supòsits de càlcul als quals els ciutadans es podran acollir. "Poden escollir una de les dues maneres més avantatjosa per al contribuent", afegia. "La primera és calcular aquesta base mitjançant el valor cadastral i l'altra és la diferència entre el valor de compra i el de venda", concretava.

D'altra banda, també va apuntar que "el tipus impositiu s'apuja a l'alça perquè s'ha hagut de trobar l'equilibri entre allò que és just per als contribuents i alhora mantenir uns ingressos mínims per l'Ajuntament i poder continuar desenvolupant polítiques públiques". La quota serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen del 30%.

Tal com recordava Homs, durant uns quants dies no es va poder recaptar la plusvàlua i "això va tenir un impacte econòmic", destacava la regidora. A partir d'ara, l'Ajuntament ja pot tornar a recaptar aquest impost, que manté les bonificacions que ja hi havia fins ara.

Capgirem Vic va votar-hi a favor i ERC i PSC van abstenir-se. Des d'ERC, el regidor Josep Lluís Garcia exposava que haurien "preferit que aquesta pujada de tipus hagués estat més progressiva". Malgrat reconèixer que "la davallada d'ingressos de recursos serà important", es podria utilitzar el romanent com s'ha fet fins ara. "Hi ha menys ingressos però tenim altres fons", afegia. Finalment, el regidor republicà va fer una petició a totes les forces polítiques del Parlament: que s'unissin per demanar a l'Estat que es comenci aquesta davallada a les entitats locals.

D'altra banda, el ple va modificar algunes retencions de crèdit, aquelles partides que es van congelar per compensar la manca de recaptació de la plusvàlua. Són per a la subvenció a empreses per a la contractació de col·lectius específics (100.000 euros) i la gestió externalitzada de l'espai ETC (65.509 euros). Això s'ha canviat per altres partides que es volen desenvolupar més endavant.

Precisament, Roger Cumeras de Capgirem Vic criticava que aquesta modificació anés en detriment a partides de caire social. "Temem que el govern s'oblidi de gran part d'elles", deia el regidor. L'alcaldessa va contestar-li que tindrien temps d'anar-ho fent i aixi poder-ho "compensar".

Unanimitat per al projecte Pirma de l'IREC a Gurb
Al ple també es va aprovar el conveni de col·laboració entre els ajuntaments de Gurb i Vic, el Consell Comarcal, la UVic-UCC i l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya per implantar la plataforma Prima i dels camps experimentals a Osona.

Tal com explicava el regidor de Medi Ambient, Albert Castells, el projecte Prima "té per objectiu crear una plataforma que serveixi per validar projectes de l'IREC" i "testar diferents tecnologies vinculades als sistemes de generació d'energies", amb sinergies amb empreses del territori. Un dels objectius seria transferir el coneixement cap a sectors econòmics "per fer una transició energètica més ràpida i sostenible".

"Vic hi és com a capital de comarca", deia el regidor, remarcant que "per acabar fent possible aquest projecte Prima" la ubicació òptima s'ha concretat a Gurb, en una parcel·la del polígon industrial.

Tots els partits van votar-hi a favor. Des d'ERC, Albert Palou destacava "la bona feina feta en l'àmbit comarcal" i que moltes empreses se'n podran beneficiar. Per la seva banda, Roger Cumeras, de Capgirem, demanava que el projecte fos per a pimes del territori i no per a grans empreses. I, en aquest sentit, va demanar també que es creés una comissió de seguiment amb representants empresarials, com la Cambra d'Osona. El regidor Castells va recollir el prec.

S'amplia de nou el termini de les obres de la biblioteca
Pel ple també va passar una segona pròrroga de les obres de la biblioteca Pilarín Bayés. Tal com explicava la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, l'empresa va rebre la notificació de la pròrroga inicial tard i no va poder tirar endavant el projecte al moment. L'endarreriment es deu sobretot a la falta de subministrament de material. La regidora va subratllar que aquesta pròrroga no suposa cap increment.

ERC va abstenir-se i Capgirem va votar-hi en contra. Ambdues formacions van criticar la manca d'informació sobre aquesta situació quan es va requerir a la comissió.

Seguint amb la biblioteca, també es va aprovar l'inici de l'expedient per explotar el servei d'aparcament. Tant ERC com Capgirem van votar en contra perquè aposten per la gestió directa, sobretot tenint en compte les dimensions de l'aparcament. El PSC va abstenir-se.

L'heliport i la reforma del carrer Nou, més a prop
El passat febrer de 2020, ERC va presentar una moció per ampliar l'heliport de l'Hospital de Vici que fos adaptat a vols nocturns. Al ple d'aquest dilluns es va aprovar per unanimitat la bonificació de l'ICIO per les obres d'aquest heliport. Tal com avançava el regidor Josep Arimany, els treballs, que ja es contemplaven en el pla director del CHV, finalitzaran al primer trimestre del 2022.

A la sessió plenària també es va aprovar definitivament la reurbanització del segon i tercer tram del carrer Nou, entre el carrer de Sant Sebastià i la plaça de l'Àngel Custodi. Segons la regidora Palmero, el projecte incorpora peticions dels veïns, "com el canvi del material de la calçada, de formigó a pedra". "Aviat podrem transformar aquesta zona de la ciutat i poder continuar una segona fase de l'Eixample Morató", afegia. Tothom va votar-hi a favor.

Cartells contra la violència masclista i LGTBIfòbiques als accessos de Vic
Capgirem va presentar una moció -l'única- per col·locar senyals als accessos de la ciutat declarant Vic com a municipi que no tolera les violències masclistes i LGTBIfòbiques. Tal com exposava Carla Dinarès, aquesta iniciativa s'ha portat a terme en altres municipis d'Osona, com Sant Quirze de Besora, Taradell, Prats de Lluçanès o Sant Vicenç de Torelló.

"És una proposta austera, econòmica, però molt potent", deia la regidora, remarcant que cada entrada ha de servir perquè "l'agressor no sigui benvingut i refugi d'una persona agredida".

Tots els partits van donar-hi suport, excepte el PSC, que es va abstenir. Tal com exposava la socialista Carme Tena, no veuen "prou clara l'acció", que "no és molt consensuada en molts municipis". La regidora va dir que s'havien de destinar "més recursos" a polítiques per erradicar aquesta xacra i lluitar contra la violència i l'estigmatització.

D'altra banda, al ple també es va aprovar per unanimitat la pròrroga dels plans d'igualtat de gènere d'Osona i per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere. Tal com exposava la regidora d'Igualtat, Núria Vergés, són "documents molt importants que estableixen els eixos estratègics" aprovats el 2016 pel Consell Comarcal d'Osona "per treballar de forma homogènia".

Record per a Ramon Jubany
Abans de començar el ple, la majoria dels grups del consistori van voler expressar mostres de condol per la mort sobtada de l'arquitecte municipal Ramon Juvany, a qui se li va dedicar un minut de silenci.

Maria Balasch, Carme Tena, Carla Dinarès, Fabiana Palmero, Josep Arimany i l'alcaldessa Anna Erra van lloar la seva tasca i van lamentar profundament la pèrdua. "Vic ha tingut una gran pèrdua i el trobarem molt a faltar", deia Erra.
Arxivat a