​Torna la màgia dels Reis d'Orient a Osona tot i la Covid

Vic i Manlleu recuperen les cavalcades mentre que Torelló i Taradell n'allarguen el recorregut

Cavalcada de Reis a Vic, el 2020
Cavalcada de Reis a Vic, el 2020 | Josep M. Montaner
Carles Fiter
05 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:32h
Els Reis d'Orient tornen aquest 2022 amb restriccions incloses. Per segon any consecutiu, les cavalcades s'han hagut d'adaptar a la situació derivada de la Covid-19. Ses Majestats han de portar mascareta i s'han de respectar les distàncies de seguretat entre els integrants de les comitives i els participants.

A Vic, els Reis, acompanyats pel seu seguici, entren a les 6 de la tarda per la carretera de Barcelona i a un quart de 9 del vespre arriben a la plaça Major, on els rep l'alcaldessa Anna Erra. El rei Melcior adreçarà unes paraules a la ciutadania i el popular "a dormitare, a la nonne". A més del retorn de la cavalcada pels carrers de Vic, la principal novetat d'enguany és la incorporació de la patgessa Elisea com a cartera reial de Ses Majestats, que juntament amb el patge Berenguer recolliran totes les cartes.

Manlleu també recupera la cavalcada que sortirà de l'exitós campament reial ubicat a la plaça Dalt Vila. Arrenca a les 7 del vespre, segueix cap al carrer del Montseny, l'avinguda de Roma, carrer de Vilamirosa, passeig del Doctor Joan Oliveras, carrer de Baixa Cortada, carrer del Mossèn Guardiet i finalment a la plaça Fra Bernadí, on s'hi fa l'espectacle final. Enguany, aquest espectacle serà més reduït per tal de minimitzar el temps de contacte entre persones.

La cavalcada de Reis a Torelló és més llarga per evitar aglomeracions. Comença pels volts de dos quarts de 7 de la tarda al carrer Canigó i avança per l'avinguda Generalitat, carrer del Pont, carrer Sant Miquel i plaça Nova, on finalitza. Des de l'escenari de la plaça, Ses Majestats s'adreçaran a tots els infants de la vila.

A Tona, la cavalcada dels Reis d'Orient i la reina Mel arrenca a dos quarts de 7 del vespre al pavelló municipal amb els fogoners reials i recorren els carrers Jaume Balmes, Germana Victòria i carretera de Manresa. Les atxes s'encenen al llarg del recorregut. Es preveu que arribin a la Canal a partir d'un quart de 9.

A Centelles, la carregada de regals comença a dos quarts de 5 de la tarda, però no és fins les 6 que no es reben Ses Majestats al Passeig. Aquí fan un petit discurs i pugen a les carrosses per començar una cercavila pel poble fins als horts del Palau on hi ha els tres trons pertinents per saludar a la gent.

La cavalcada de Taradell, com l'any passat, té un recorregut més llarg, sense aturades i passa per diferents punts del poble i així la gent no es concentri. Comença a les 6 de la tarda a la urbanització La Roca.

A Roda de Ter, es recupera la rua original i no es canvia el recorregut. La cavalcada comença a la carretera C-153, avança per la Creu de Codines, continua per la Plaça Verdaguer, i segueix pel carrer Verge del Sòl del Pont. Enguany no s'atura a la capella de la Verge del Sòl del Pont, ja que no es fa la tradicional ofrena. La comitiva segueix pel pont Vell i acaba a la plaça Major on es fa el parlament reial.

La cavalcada a Santa Eugènia de Berga recorre diferents carrers sense aturar-se fins a la rebuda la plaça Major. Ses Majestats demanen evitar aglomeracions al carrer, respectar la distància de seguretat i dur mascareta. Podeu consultar el recorregut en aquest enllaç.