Les depuradores d'Osona comencen a funcionar amb energia solar

La primera instal·lació on s'han instal·lat mòduls fotovoltaics és l'EDAR de Centelles

L'estació depuradora d'aigües residuals de Centelles
L'estació depuradora d'aigües residuals de Centelles | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
01 de gener del 2022
Des d'aquest desembre, la comarca d'Osona ja compta amb la primera estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) que funciona amb mòduls fotovoltaics. És la instal·lació de Centelles, que podrà estalviar anualment 28.000 euros i reduirà 23 tones anuals d'emissions de CO2.  

El 25 % de la demanda energètica de l'EDAR de Centelles, que té un consum a l'entorn dels 650.000 kWh anuals, es cobrirà a partir d'ara amb energia solar.

El Consell Comarcal d'Osona  i Depuradores d'Osona, l'empresa mixta que gestiona les instal·lacions de depuració d'aigües residuals urbanes de la comarca, fan una aposta per la sostenibilitat i han començat a col·locar plaques fotovoltaiques a les instal·lacions de depuració d'aigüa. És una acció més per al foment de les polítiques de transició energètica i de les energies renovables per generar autoconsum en els edificis públics i privats, que és un dels punts estratègics clau d'aquest mandat polític de l'ens.

La primera estació depuradora en disposar d'aquest nou model energètic ha estat la de Centelles, on s'ha posat en funcionament una instal·lació de 103,6 kWp, composada per 192 mòduls fotovoltaics de 540W situats a diferents zones verdes i a la teulada de l'equipament.  

Està previst que aquestes plaques solars produeixin fins a 155.400 kWh anuals, cobrint així fins un 25% de la demanda energètica de l'EDAR, que té un consum a l'entorn dels 650.000 kWh a l'any.

La instal·lació ha tingut un cost de 82.873,16 euros (sense IVA) i suposarà un estalvi anual entorn als 28.000 euros i una reducció en emissions de CO2 de 23 tones anuals. Aquestes actuacions, executades pel Consell Comarcal d'Osona amb la col·laboració de Depuradores d'Osona, estan finançades íntegrament per l'Agència Catalana de l'Aigua. 

Al gener, serà el torn de Taradell 
La propera depuradora que disposarà d'energia neta serà la de Taradell. Estarà composada per 86 mòduls fotovoltaics de 450W, situats a les teulades de l'equipament. Està previst que la instal·lació produeixi fins a 57.900 kWh anuals, cobrint així fins un 18% de la demanda energètica de l'EDAR que té un consum a l'entorn dels 335.000 kWh anuals.

La instal·lació té un cost de 30.290,56 euros (sense IVA) i suposarà un estalvi anual entorn als 9.200 € i un estalvi en emissions de CO2 de 8,6 tones anuals. 

Un any de canvis a Depuradores d'Osona
Depuradores d'Osona acaba d'estrenar un nou logotip. D'aquesta manera, tanca el 2021 amb una imatge renovada, en un any en què Gil Casanovas ha assumit la gerència de l'empresa que gestiona una trentena d'EDAR i que junt amb tot un complex sistema de col·lectors garanteixen el retorn de les aigües prèviament utilitzades al seu medi amb la qualitat adequada i el mínim risc ambiental.
Arxivat a