La UAB constata que el tritó del Pirineu està fora de perill

Es temia que l'espècie pogués ser víctima d'un perillós fong que hauria pogut amenaçar la seva supervivència

Imatge del tritó del Pirineu
Imatge del tritó del Pirineu | UAB
Sergi Baixas
28 de desembre del 2022
Actualitzat a la 13:44h
Investigadors del grup de recerca de Medicina per a la Conservació de la Vida Salvatge (WildCoM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han constatat que les poblacions de tritó pirinenc de Catalunya estan fora de perill

L'estudi buscava saber si dos fongs patògens -Batrachochytrium dendrobatidis i Batrachochytrium salamandrivorans- podrien estar presents en aquesta població. Aquesta infecció pot provocar quitridimoicosi en els amfibis, una malaltia global que ha causat l'extinció de nombroses espècies d'amfibis a nivell mundial. A la península Ibèrica, aquests fongs s'han localitzat principalment en les altituds més elevades del territori.

El projecte ha aconseguit mostrejar 642 individus del tritó del Pirineu i 495 d'altres cinc espècies d'amfibis que cohabiten amb ell: el tritó palmat, la salamandra, la granota pirinenca, el gripau comú i el tòtil. L’estudi l’han realitzat en 15 zones de tres parcs naturals del país (Cadí-Moixeró, Capçaleres del Ter i del Freser i Alt Pirineu).

"No hem detectat cap tritó positiu a cap dels dos fongs quitridis en les mostres analitzades", expliquen els investigadors de la universitat vallesana. "Podem dir que les poblacions del tritó del Pirineu a Catalunya són lliures dels patògens", ha assegurat Òscar Cabezón, investigador del Departament de Medicina i Cirurgia Animals, que dirigeix el projecte.

En aquest sentit, "hem constat que no hi ha un problema de salut aparent en els amfibis de les zones estudiades. Tanmateix, la detecció d’un dels fongs en un punt del Pirineu emfatitza la importància de continuar monitoritzant aquestes poblacions, per detectar la possible expansió del patogen i futurs problemes de salut", ha volgut remarcar la també investigadora de la UAB Maria Puig

Tanmateix, aquest estudi ha permès crear un banc de mostres que servirà per realitzar futurs estudis, "essencial per poder detectar l’aparició de nous patògens". El següent pas  consistirà en definir nous objectius per a la conservació de l’espècie. A més, els investigadors també estan duent a terme estudis poblacionals, tant del tritó pirinenc com de les altres espècies d’amfibis.