L'abecedari del 2021 a Osona

Resum amb totes les lletres dels fets més remarcables de l'any a la comarca: de l'atac a la comissaria de Vic, la crisi del sector lleter o l'enderroc dels pisos de Can Garcia

Algunes de les imatges destacades d'aquest 2021
Algunes de les imatges destacades d'aquest 2021 | Osona.com
30 de desembre del 2022
Actualitzat el 01 de gener del 2022 a les 17:54h
A d'Aguayo
El jove de Calldetenes, Roger Aguayo, ha declarat aquest desembre a l'Audiència de Barcelona, acusat de lesionar dos mossos durant un tall a la C-25 durant la vaga del 21-F de 2019. L'acusació dels mossos li demana quatre anys de presó; la fiscalia, un; i la defensa del jove en demana l'absolució. Abans del judici es van organitzar acte de suport a Aguayo, com una marxa de Calldetenes a Vic.

B de bicicleta
Dia rere dia, la bicicleta està guanyant terreny al cotxe. A Osona, la iniciativa del Bus Bici s'ha anat estenent a diversos pobles de la comarca (i també de Catalunya). I els ajuntaments han apostat per fer més carrils bici als seus municipis, com l'avinguda Roma de Manlleu o -en un futur- el Passeig de Vic.

C de Covid
Un any més, el coronavirus és el protagonista de 2021. Malgrat que les vacunacions massives arreu de la comarca (també la infantil), la variant Omicrom ha torpedinat les festes de Nadal. A veure si de cara l'any vinent, predomina la normalitat i podem canviar la paraula de la lletra ce.

De de Disputa
Una de les disputes més polèmiques a Vic ha estat el projecte del pàrquing soterrat al parc de Maria Àngels Anglada. Tota l'oposició va presentar un recurs al Tribunal de Contractes del sector públic contra el procés, acusant-lo d'irregular i de clientelisme. Finalment,es va desestimar el recurs. L'alcaldessa Anna Erra va qualificar-ho com un "atac polític i judicial a la ciutat".

E d'Enderroc
El juliol d'aquest 2021, el segon bloc dels pisos de Can Garcia de Manlleuha desaparegut de l'skyline de la ciutat. En pocs dies, una excavadora de grans dimensions va enderrocar l'últim bloc d'aquesta emblemàtica edificació del barri de l'Erm. Encara està per determinar què s'hi farà al solar. De moment, s'ha decidit que s'instal·larà una escultura d'Eulàlia Sellarès al barri en record dels pisos de Can Garcia.



F de Fotovoltaica
També ha estat l'any de l'energia solar a Osona. De la intenció de crear grans parcs fotovoltaics, que ha aturat la mobilització ciutadana, fins a la creació de diverses comunitats energètiques arreu de la comarca.

G de General Cable
Finalment, Prysmian Group ha trobat comprador per a la planta de General Cable a Manlleu. Ha estat Electro-Jet, l'empresa de maquinària tèxtil vinculada a la capital del Ter que té previst fabricar helicòpters. L'Ajuntament va rebaixar la plusvàlua per facilitar la venda d'aquests terrenys. Tot i que l'empresa havia presentat al·legacions per la sentència del Tribunal Constitucional, finalment pagarà el mig milió d'euros.

H d'Homofòbia
Aquest octubre, l'esportista Teresa Bernadas denunciava un diagnòstic homòfob en un CAP de Vic, després de demanar una analítica i fer-se una citologia en una consulta ginecològica. El cas de Bernadas ha destapat un sistema de codificació sanitari desactualitzat i estigmatitzant.

I d'Inseguretat
Els fets delictius han augmentat arreu del territori. A Manlleu, s'ha creat una plataforma per denunciar-ho i que l'Ajuntament s'ha compromès a portar a terme accions per lluitar-hi. També s'han recollit signatures a Sant Quirze de Besora.

J de Josep M. Riba
Aquest novembre ha plegat com a director del Museu Episcopal de Vic (MEV) després de disset anys al capdavant.Oriol Picas recull el relleu de Riba, que aquest febrer va ser nomenat vicari general de la diòcesi de Vic, és a dir, la mà dreta del Bisbe de Vic, Romà Casanova. De fet, aquest 2021, també se li ha girat feina al bisbe que ha assumit, després de la renúncia de Xavier Novell a Solsona.

L de Llet
El sector lleter ha estat un dels principals protagonistes del 2021. Ha demanat per activa i per passiva un preu just per la llet, que ha incrementat per la puja dels costos de les primeres matèries. Els ramaders s'han manifestat, han reivindicat millores als distribuïdors i han apel·lat el consumidor. El Govern ha anunciat ajuts, que difícilment trauran del col·lapse a molts dels ramaders que no poden resistir més la situació.


M de Mossos
Després de les protestes per l'empresonament de Pablo Hasél a Vic, un grup de manifestants va atacar la comissaria dels Mossos. A més de diverses destrosses, els aldarulls van saldar-se amb quatre detinguts i quinze ferits, onze dels quals eren agents.

N de Nous càrrecs
Amb les eleccions del 14 de febrer, diversos polítics osonencs han assumit nous càrrecs de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de Rosa Vestit, com a delegada a la Catalunya Central, o Isaac Peraire, com a director de l'Agència de Residus de Catalunya.

O d'Òmnium
El 17 de març de 1971, ara fa cinquanta anys, es va fer la primera assemblea general de socis d'Òmnium Osona i Lluçanès. Per commemorar l'efemèride, l'entitat ha programat un conjunt d'actes i accions aquest 2021, que també s'allargaran fins al març del 2022. Des de l'edició d'un llibre a una exposició participativa dels 50 municipis de la comarca.

P de polèmics semàfors
A Torelló, les multes del semàfor del carrer Sant Bartomeu també han aixecat polseguera. Després d'anul·lar les sancions i fer millores, l'Ajuntament les reprendrà a partir del 10 de gener. A Vic, hi ha hagut polèmica amb els semàfors de Sentfores per pacificar el trànsit a la via i reduir la perillositat.

R de Residus
Enguany s'ha conegut que Vic també aplicarà la recollida de residus porta a porta.​ Desplegarà aquest sistema a partir del 2023. D'aquesta manera, se suma a la majoria de municipis d'Osona. De fet, Manlleu està a punt d'implementar-lo.

S de Solidaritat
Aquest any que acabem també hi ha hagut actes de solidaritat i generositat, a través de campanyes de micromecenatge. Cap al pagès de Mas Serrabou, a Tavèrnoles, que va perdre 220 xais per l'atac d'uns gossos; o pel d'El Soler de n'Hug, a Prats de Lluçanès, que el foc li va calcinar el cobert i la maquinària que hi havia a dins. Tots També vam poder veure com 200 voluntaris van ajudar l'Adrià Preseguer, un jove de Taradell amb paràlisi cerebral, a coronar el Matagalls.

U d'UVic
La UVic-UCC s'ha fet més gran. Aquest curs 2021-2022 ha augmentat un 9% el nombre d'estudiants matriculats i ha superat per primera vegada la barrera dels 10.000. "Ja no som una universitat petita", destacava el rector Josep Eladi Baños. De fet, aquest curs la federació ha incorporat una quarta porta: la prestigiosa Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

V de VicVerd
El 2018 va morir l'operari de VicVerd Lluís Barnolas en intentar aturar el camionet que es va desfrenar al carrer de la Riera. A partir de llavors la família va començar un periple judicial que ha acabat amb una sentència del TSJC que condemnava VicVerd per l'atropellament mortal. La sentència reconeixia finalment que era un accident laboral i obria la porta a la família a reclamar per cobrar indemnitzacions. El cas, però, està lluny de tancar-se. Ara les dues asseguradores no estan d'acord en pagar els interessos a la família.