Crònica del ple

El ple de Vic fa pinya pel català amb l'abstenció del PSC

Anna Alemany, de Junts, i Albert Palou, d'ERC, s'estrenen com a regidors a l'Ajuntament

El darrer ple de l'any a l'Ajuntament de Vic. | Adrià Costa
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 21 de desembre de 2021 a les 09:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Últim ple de l'any a l'Ajuntament de Vic marcat per la situació del català i alguns noms propis. Aquest dilluns, el grup municipal de JxCat va presentar la moció de suport al model d'escola i a la llengua catalana, de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI).

La regidora d'Educació, Elisabet Franquesa, va fer una crida a mobilitzar-se per defensar i protegir aquest model de les agressions que està patint, i també a comprometre's per denunciar la intromissió dels tribunals contra l'ús del català.


Per la seva banda, el regidor d'ERC Roger Mas va lamentar haver de fer aquest gest "necessari" al ple. "És una petita derrota temporal", deia el republicà, remarcant que tocava "recuperar la salut del català", després de la pèrdua de l'ús social i els atacs. També va fer una mica d'autocrítica i va demanar "menys declaracions i més accions" entre els socis del govern de Catalunya. "Si l'escola no és en català, el català desapareix", alertava Mas.

Des de Capgirem Vic, Carla Dinarès va carregar contra la posició del PSC, alineant-se amb el PP per garantir el 25% del castellà en una moció al Parlament; i també va carregar contra els pactes a la Diputació (Junts-PSC) i al govern de l'estat (ERC-PSOE). "Hi ha línies en política", criticava Dinarès, alertant que "el català ha entrat en retrocés". "Cal que hi hagi una resposta política a les circumstàncies. Més enllà de les declaracions i el gest, ens agradaria que proposessin un mecanisme", concloïa.


Tant ERC com Capgirem van centrar els focus en la posició del PSC i en la seva regidora Carme Tena. La socialista es va abstenir i va argumentar que volen que a l'escola "els nens parlin les dues llengües i també una tercera". Va traslladar la confiança en els centres i els equips docents per marcar "les pautes allà on fa falta més català o castellà". "Tenim el deure de protegir i fomentar el català, però no utilitzar-lo com a arma política", afegia.
 

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra. Foto: Adrià Costa.


L'alcaldessa Anna Erra va tancar les intervencions criticant que la "repressió no para" contra el català, però va subratllar la importància de la unitat dels partits per la defensa del català. "Ens cal anar junts als del 52% per poder avançar en contra de la repressió", concloïa.

Retolar en català les parades del Mercat Medieval


Precisament, també sobre el català, Susanna Vives, de Capgirem, va exposar durant el torn de precs i preguntes que es demanés com a requisit a les parades del Mercat Medieval "fer totes les retolacions en català".


El ple demana l'absolució d'Aguayo


En una altra moció, proposada per Capgirem Vic, es va demanar l'absolució de Roger Aguayo, detingut durant la vaga del 21-F en un tall a la C-25 a Gurb. La setmana passada va finalitzar el judici en què el jove de Calldetenes s'enfronta a fins a quatre anys de presó


Tots els partits independentistes van votar-hi a favor. Tant ERC com l'equip de govern de Junts van remarcar que hi havia unes 3.000 persones encausades pel procés i l'1-O. El regidor de Capgirem Marc Camacho ressaltava que "avui és en Roger i demà podrem ser qualsevol de nosaltres".
El PSC també es va abstenir en aquesta moció. Tena va argumentar que no es podia posar en dubte "la veracitat dels agents ferits", ni del "personal sanitari" que va atendre'ls. A més, va apuntar que si es volia fer una mediació, el text s'hauria d'haver presentat abans del judici.

Anna Alemany i Albert Palou, nous regidors


Els altres noms propis del ple van ser Anna Alemany i Albert Palou, que van prendre possessió com a regidors de Junts i ERC, respectivament, a l'Ajuntament. Alemany va subratllar que assumia el càrrec amb "responsabilitat, il·lusió i ganes de treballar". Precisament, tal com va avançar Osona.com, està previst que Alemany, que substitueix Susagna Roura, ostenti les regidories d'Ocupació i Turisme.
 

Anna Erra amb el nou regidor Albert Palou. Foto: Adrià Costa


Per la seva banda, Palou va exposar que "era un honor representar la ciutat, la seva gent i fer-ho amb les sigles d'ERC". També va tenir un record per Sandra Quílez a qui substitueix, i per la represaliada Marta Rovira.

Ple d'homenatges: de Maria Dolors Orriols a Hipòlit Planàs


El ple també va estar marcat pels homenatges pòstums a Hipòlit Planàs i Maria Dolors Orriols. D'una banda, el ple va aprovar el dictamen d'atorgar la distinció de vigatana il·lustre a l'escriptora Maria Dolors Orriols el proper 25 de gener a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.


D'altra banda, Vic també posarà el nom d'Hipòlit Planàs al camp de futbol municipal de Vic, de la Unió Esportiva de Vic. Tal com destacava el regidor d'Esports, Titi Roca, va ser un "emblemàtic" i "històric" president de la unió esportiva que va contribuir a la construcció d'aquest camp, així com d'una estabilitat a la unió. Aquest canvi de nom coincideix amb el centenari del club.

Ambdós dictàmens es van aprovar per unanimitat. Dels quinze que hi havia, set van prosperar per unanimitat.
 

Albert Castells, Núria Homs i Titi Roca, al ple d'aquest dilluns. Foto: Adrià Costa


Pressupost, ordenances i indemnitzacions


L'aprovació definitiva del pressupost municipal i de les ordenances fiscals per al 2022 només va prosperar amb els vots de l'equip de govern. ERC i PSC es van abstenir, mentre que Capgirem va votar-hi en contra. En l'exposició del govern de Vic, es van desestimar totes les al·legacions presentades.

D'altra banda, al ple es va aprovar el restabliment econòmic derivat de la Covid-19 del Club Natació Vic ETB i del servei de control de tiquets per a la regulació de l'aparcament sota control horari a la via pública.

La regidora d'Economia, Núria Homs, va exposar que arran d'un reial decret s'havien d'indemnitzar aquells serveis de gestió indirecta que es van veure afectats per la pandèmia. A l'ETB se li ha de pagar 198.000 euros, mentre que al servei d'aparcament, uns 48.500.

En el punt de l'ETB, Junts, ERC i PSC van votar a favor, mentre que Capgirem, en contra. En el punt del servei d'aparcament, Junts i PSC van posicionar-se a favor, i ERC i Capgirem, en contra.

Finalment, i en aquesta mateixa línia, un dels altres punts, va ser reconèixer les aportacions deixades de percebre per part de la Fundació L'Atlàntida durant els primers mesos de pandèmia. En aquest cas, "no es tracta de reequilibrar", deia la regidora, sinó d'aportar tot allò que consta en el contracte i que en aquell moment no es va pagar per prudència. En aquest punt, Junts i PSC van votar a favor, ERC es va abstenir i Capgirem va votar en contra.


 

 

Participació