Centelles es consolida com a capital de la tòfona

Cap de setmana intens amb parades, tallers i concursos per la 14a edició de la Fira de la Tòfona

Un taller de la Fira de la Tòfona de Centelles.
Un taller de la Fira de la Tòfona de Centelles. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
20 de desembre del 2021
Actualitzat a les 17:16h
Cap de setmana intens de fred i d'emocions gastronòmiques a Centelles, que va omplir els carrers, la plaça Major i els horts dels Comtes com a espai firal. La 14a Fira de la Tòfona a més de repartir-se en diversos espais va acollir tot un seguit d'activitats gastronòmiques i lúdiques entorn del món de la tòfona, un fong únic i misteriós que es troba sota terra a prop de les arrels d'arbres i arbustos. I que a simple vista o amb l'olfacte humà és impossible de trobar si no és amb un gos ensinistrat i obedient.

Enguany, i fins ara, la temporada de tòfona ha estat fluixa i el seu cultiu encara és escàs a les nostres contrades. Tot això provoca que els preus se situïn entre 600-700 euros per quilo, però que es pot enfilar fins al 1.200-1.500 en funció de la qualitat, mida i les propietats organolèptiques.

A la fira també hi va haver la presentació d'un original llibre de Fina Vila; una food truck a l'espai firal que va servir platets amb elaborats de tòfona; el concurs de gossos tofonaires que va guanyar Jordi Ballester de Barcelona i el seu gos Kiss; els tallers Cesc Molera i Fina Vila; i una completa mostra d'snacks i aperitius de Nadal amb Montse Uran del Rebost de la Montse i del xef Jordi Parareda.

Tallers amb xefs de renom
Durant el matí de dissabte a la carpa de la plaça vam poder gaudir amb els plats elaborats d'un veterà dels fogons, Carles Gaig, amb el seu espectacular caneló de tòfona fresca, farcit únicament amb aquest diamant de la cuina.

Més tard la cuina francesa d'Albert Boronat del restaurant L'Ambassade, un expert cuiner i deixeble d'Alan Ducasse, que ens va sorprendre amb el seu fals risotto de tòfona i el seu espectacular paté en croûte, que va quedar 4t al campionat del Món 2018, fet amb ànec, fetge d'ànec, tòfona i festucs.

El dissabte va continuar amb taller de pastisseria amb tòfona i xocolata amb el jove cuiner de Cantonigròs, David Gil de I+Desserts i que ens va oferir en primícia el seu torró de tòfona únic i de textura pràcticament igual a una tòfona de veritat. També va aprofitar la seva estada a Centelles per presentar el seu llibre de postres fet conjuntament amb Albert Adrià, Candy.

D'altra banda, el 3r Concurs de cuina amb tòfona per a joves cuiners se'l va endur Aleix Rodríguez de l'Escola d'Hostaleria de Cambrils pels seus Ous ferrats trufats amb calçots i formatge esgratinya. En segon lloc, va quedar Òscar Escriba amb la seva Comtessa de tòfona i papada de porc.
Arxivat a