​El rector de la UVic publica un llibre sobre les grans figures de la medicina catalana al món

"Catalan physicians' contributions to medicine: A historical view through eponyms" és obra de Josep Eladi Baños conjuntament amb Elena Guardiola

El llibre es va presentar la setmana passada a la Sala de la Columna
El llibre es va presentar la setmana passada a la Sala de la Columna | UVic-UCC
Osona.com
13 de desembre del 2021
Gimbernat, Barraquer, Trueta, Brugada... En medicina, és comú denominar signes físics, síndromes o malalties amb el nom d'aquelles personalitats que les van descriure per primera vegada. És el que es coneix com a epònims.

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños els ha recollit en un llibre conjuntament amb Elena Guardiola, membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Es tracta de Catalan physicians' contributions to medicine: A historical view through eponyms (Contribució dels metges catalans a la història de la medicina. Una visió a través dels epònims).

L'edició d'aquest llibre ha estat impulsada per la Fundació Dr. Antoni Esteve amb l'objectiu de donar-los a conèixer al món ja que són aportacions que Catalunya ha fet a la medicina universal, moltes de les quals no s'acaben de conèixer prou.

Per tot això, els autors han hagut de recopilar un centenar de contribucions de metges catalans a la història de la medicina al llarg de vint anys. N'han seleccionat 26, com la síndrome dels Brugada o el lligament de Gimbernat.

"Aquesta selecció ajuda a pintar un quadre, encara que incomplet, de la història de la medicina a Catalunya", expliquen els autors. "Els epònims ens fan retrocedir en el temps i, en utilitzar-los, rendim homenatge a aquells que van contribuir al desenvolupament de la ciència mèdica en el seu dia. Esperem que aquest llibre ens ajudi a apreciar aquestes grans figures de la història de la ciència, algunes de les quals són ben reconegudes i d'altres menys", conclouen.

La setmana passada es va presentar el llibre a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic en un acte presidit pel primer tinent d'alcalde Josep Arimany, acompanyat del director de la Fundació Dr. Antoni Esteve, patrocinadora del projecte, Fèlix Bosch; i Anna Ribas, presidenta de la delegació a Osona del COMB, entre altres.

El llibre Catalan physicians' contributions to medicine: A historical view through eponyms està disponible a la pàgina web de la Fundació Dr. Antoni Esteve per a la seva descàrrega gratuïta.
Arxivat a