​Sis mares se sumen a la primera campanya de donació de llet a Vic

L'objectiu de la iniciativa és garantir llet als infants prematurs extrems que no puguin ser alletats

Una donant de llet al CAP Osona de Vic.
Una donant de llet al CAP Osona de Vic. | ICS
Osona.com
10 de desembre del 2021
A finals de novembre, el CAP Osona de Vic va acollir les sessions informatives individuals per a les sis mares interessades en la primera campanya de donació de llet.

Es tracta d'una proposta que s'organitza per primera vegada des de l'Institut Català de la Salut i que té l'objectiu de garantir la disponibilitat de llet materna per a tots els infants prematursextrems que no puguin ser alletats per la seva mare.

​Després d'una entrevista i una analítica, aquestes sis mares ja poden treure's llet i han de dipositar-la al congelador. Abans d'un mes han de contactar amb el Banc de Llet que els recollirà aquesta llet per a altres nadons.

Aquesta campanya ha estat impulsada conjuntament per part del Consorci Hospitalari de Vic, el Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) d'Osona i el Banc de Llet Materna (del Banc de Sang i Teixits).

Qui pot ser donant?
Per poder donar llet, cal estar alletant el propi nadó de menys d'un any, seguir uns hàbits de vida saludables i presentar un bon estat de salut. 

Per això, està contraindicada en els casos en què la mare pren medicació regular amb determinats fàrmacs, que consumeix drogues o altres tòxics, que pateix certes malalties cròniques o infeccioses, que és fumadora, que consumeix begudes alcohòliques, o que ha tingut cèl·lules malignes.

Llet que pot salvar vides
Tal com destaca l'ICS en una nota, la llet materna pot salvar vida d'un nadó prematur. En aquest sentit, subratllen que és un aliment molt més complet que cap altra alternativa, ja que conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També és beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.

El Banc de Llet Materna és un centre especialitzat que s’encarrega de recollir la llet de mares donants, processar-la de manera segura i subministrar-la a les unitats de Neonatologia dels centres hospitalaris. A més, garanteix que la selecció, l’extracció, l’acceptació i el processament de la llet es fan d’una manera eficaç i segura.

El seu objectiu principal és assegurar l'alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la seva mare.
Arxivat a